Dít is waarom we allemaal meer voorgesneden kool moeten eten

voorgesneden kool

Voorgesneden kool blijkt hartstikke gezond

Je denkt misschien dat er niets gezonders bestaat dan verse groenten, maar waar het kool betreft gaat deze regel niet helemaal op. Want, wat blijkt nu uit onderzoek van Wageningen University, gesneden kool bevat meer goede stoffen dan de verse, hele variant. 

Gesneden broccoli, bloemkool en andere koolsoorten bevatten meer stoffen die ons beschermen tegen kanker.

Gesneden

Wetenschappers van de Wageningen University hebben ontdekt dat kool meer kankerbeschermende stoffen aanmaakt wanneer het wordt gesneden. Het gaat hierbij om glucosinolaten, gifstoffen die van nature al in kool zitten maar die verdubbeld worden zodra de kool gesneden wordt. Deze gifstoffen zijn voor dieren dodelijk maar beschermen het menselijk lichaam juist tegen kankerverwekkende stoffen. Volgens de onderzoekers zou dit wel eens kunnen komen door het feit dat de kool op het moment dat het wordt aangesneden probeert om insecten buiten te houden door deze gifstoffen aan te maken.

Glucosinolaten

Ook concludeerden de onderzoekers dat hoe langer de kool is aangesneden, hoe meer glucosinolaten deze bevat. Na twee dagen is de hoeveelheid glucosinolaten in broccoli, spruitjes en rode kool zelfs verdubbeld. In witte kool werd zelfs een vijftienvoud van de stoffen gevonden. Wil je profiteren van deze voordelen? Dan kun je kool het beste twee dagen voor het eten snijden. Dit betekent ook dat je prima eens een zakje voorgesneden groente uit de supermarkt kunt kopen!

Lees ook: Déze invloed heeft de zomertijd op je lichaam en zo beperk je de schade

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: videostill