Dit is wat de vorm van je buik over je gezondheid kan zeggen

vorm buik gezondheid

Een buik is veel meer dan slechts ‘plat’ of ‘dik’

Er zijn heel veel dingen die invloed hebben op de vorm van je buik. Wanneer je een weekendje teveel hebt gesnoept, zie je dat waarschijnlijk zelf direct aan je lichaam. Ook wanneer je bijvoorbeeld menstrueert, kun je dit merken aan je buik. En wist je dat de vorm van je buik zelfs kan wijzen op andere gezondheidsproblemen?

De vorm van je buik zegt veel over je gezondheid.

Opgezwollen

Heb je last van een opgezwollen buik, voornamelijk aan het einde van de dag? Dit kan erop wijzen dat je problemen hebt met je spijsvertering. Wanneer je daarnaast ook krampen, diarree of obstipatie hebt, is dit vaak de oorzaak. In dat geval is het belangrijk om gezond te blijven eten, op te passen met zetmeelrijke producten en noten en zo min mogelijk frisdrank te drinken. Wanneer de problemen aanhouden, is het verstandig de huisarts te raadplegen.

Houding

Het kan ook voorkomen dat je denkt dat je buik opgezwollen is, maar dat het eigenlijk het gevolg is van een slechte houding. Wanneer je erg gebogen staat, kan het soms lijken alsof je buik wat boller is. Hoe je dan wel de juiste houding aan kunt nemen? Heel eenvoudig: kantel je bekken naar voren en maak je bovenlichaam recht! Ook kun je eens een paar lessen yoga of pilates overwegen, die helpen je houding verbeteren en zijn daarnaast ook nog eens goed voor je mentale gezondheid.

Onder je navel

Is je buik wat ronder onder de navel? Dat kan dit wijzen op overtollig buikvet of zwakke spieren. Het enige wat je hiertegen kunt doen, is gezond eten en regelmatig bewegen. Fitness, boksen, zwemmen en andere cardio-sporten zijn perfecte work-outs om van dit buikvet af te komen.

Hard en zacht

Het wordt ingewikkelder wanneer jouw buik zowel hard als zacht is. Het kan namelijk zo zijn dat je wel sterke buikspieren hebt, maar toch ook een laagje buikvet. Dit kan voorkomen wanneer je in korte tijd veel kilo’s bent verloren. Het beste is om gewoon door te gaan op de manier waarop je nu bezig bent. Dat beetje vet kan weinig kwaad en vormt zelf een goede bescherming voor je organen.

Lees ook: Dit zijn de beginnende symptomen van Parkinson

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Flair | Beeld: Unsplash