5 vragen die je nooit aan een depressief persoon moet stellen

Deze vragen kunnen ervoor zorgen dat iemand die kampt met een depressie zich juist slechter voelt

Het leven gaat niet altijd over rozengeur en maneschijn, maar wat zouden we dat toch graag willen. Helaas is de realiteit wel anders. Volgens cijfers van Trimbos krijgt bijna 20 procent van de volwassenen te maken met een depressie. Misschien ken je wel iemand die depressief is. Het is logisch dat je diegene een hart onder de riem wilt steken, maar stel de volgende vragen nooit aan hen.

Ook al bedoel je het goed: stel deze vragen niet.

Impact

Is iemand uit je omgeving depressief? Dan kan dat ook op jou een behoorlijke impact hebben. Zo wijst onderzoek uit dat de kans op een scheiding 12 procent hoger ligt als een partner met een depressie kampt. Het is zo begrijpelijk dat het moeilijk is om dingen te ondernemen met iemand zich vaak of opeens lusteloos kan voelen. Ook jij kan je daardoor teneergeslagen voelen. Wil je je partner opbeuren, vriend(in) of kennis opbeuren? Karen Letofsky en Julie Fast adviseren dan aan Healthline om de volgende vragen niet te stellen.

Vragen om te vermijden

Karen Letosky is al meer dan 40 jaar werkzaam in de mentale gezondheidszorg en focust op zelfmoodpreventie. Julie Fast heeft zelf een bipolaire stoornis en gebruikt haar ervaring hiermee om anderen te coachen en ze schreef de bestseller Taking Charge of Bipolar Disorder. Beide vrouwen zijn van mening dat je de volgende vragen niet moet stellen:

  • Zie je niet hoeveel geluk je hebt?
  • Waarom maak je van zoiets kleins zoiets groots?
  • Voel je je nu beter?
  • Wat is er mis met je?
  • Wat heb je in je leven om depressief over te zijn?

Gevolgen

Volgens zowel Karen als Julie moet je vragen als deze vermijden. Ze doelen hiermee op vragen die bedoeld zijn om iemand op te beuren. Ook moet je nooit vragen stellen die kunnen impliceren dat jij je partner, vriend(in) of kennis de schuld geeft van zijn of haar depressie. In plaats daarvan moet je dingen zeggen waaruit blijkt dat je hen begrijpt en erkent hoe ze zich voelen. Als je dat doet, kan het juist dat degene tegen wie je praat zich begrepen en gesteund voelt. Het zal met heel kleine stapjes voorwaarts gaan, maar begrip en steun kunnen helpen om je geliefde uit zijn of haar depressie te krijgen. 

Lees ook: Heb jij last van een zomerdepressie? Dit zijn de symptomen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Healthline | Beeld: Pexels