Luchtvaartmaatschappij dwingt vrouw zwangerschapstest te doen voor ze aan boord mag

vrouw zwangerschapstest aan boord

De vrouw mocht pas aan boord nadat ze een zwangerschapstest deed

Een zwangerschapstest doen voor je aan boord van een vliegtuig mag. Het klinkt te bizar voor woorden. Toch werd het werkelijkheid voor de 25-jarige Midori Nishida. Luchtvaartmaatschappij Hong Kong Express Airways dwong de vrouw om een zwangerschapstest te doen, voordat ze aan boord mocht.

Naar Saipan vliegen

De luchtvaartmaatschappij Hong Kong Express Airways ligt momenteel onder vuur. Midori wilde afgelopen november vanaf Hong Kong naar Saipan vliegen. In het eiland middenin de Stille Oceaan wilde ze familie bezoeken. In de vragenlijst die ze voor het boarden moest invullen, gaf ze aan dat ze niet zwanger was. Toch weigerde de maatschappij de 25-jarige vrouw toe te laten tot hun vlucht, tenzij ze eerst een zwangerschapstest zou doen. 

Zwangerschapstest doen

Desondanks haar verklaring dat ze niet zwanger is, moest ze toch een test afnemen. Volgens de medewerkers van de luchtvaartmaatschappij werd de vrouw willekeurig gekozen om een ‘fit to fly’-test te ondergaan. Ze werd begeleid naar een toilet en daar kwam aan het licht dat ze niet zwanger was. Ze mocht aan boord, maar Midori vond het een ‘vernederende ervaring’.

Zwangere vrouwen vermijden

Hong Kong Express Airways beweerde eerst dat ze de vrouw wilden testen, omdat het niet veilig is om te vliegen als je zwanger bent. Aan de Amerikaanse krant The Washington Post deed Midori haar verhaal en de krant voelde de luchtvaartmaatschappij stevig aan de tand. Na een aantal kritische vragen gaf Hong Kong Express Airways toe dat ze een ander motief hadden: voorkomen dat zwangere vrouwen naar Saipan vliegen.

Amerikaans staatsburger

Saipan maakt onderdeel uit van het gemenebest van de Verenigde Staten. Wordt een kindje geboren in het gemenebest? Dan wordt hij of zij automatisch Amerikaans staatsburger. Al jaren worden er in de ziekenhuis in Saipan meer kinderen van toeristen geboren dan van de inwoners van Saipan. 

Lees ook: Heeft een zwangerschapstest eigenlijk een houdbaarheidsdatum?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Washington Post | Beeld: Unsplash