Om deze reden krijgen vrouwen sneller blauwe plekken dan mannen

Hier hadden wij nooit aan gedacht

Op een warme zomerdag is het je vast niet ontgaan; terwijl je wilt pronken in je nieuwe short, valt het je soms op dat je een paar blauwe plekken op je benen hebt. Terwijl je je afvraagt of je je benen misschien laatst nog hebt gestoten, schiet er niets te binnen. Hoe komt het toch dat je weer een blauwe plek hebt opgelopen?

Vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger voor blauwe plekken dan mannen. En nee, het komt niet doordat vrouwen onhandiger zijn. Uiteraard spelen genen hierin een grote rol, maar ook de dikte van je huid en medicijngebruik kunnen van invloed zijn op hoe snel je een blauwe plek krijgt. Maar wat is dan de exacte reden dat vrouwen sneller blauwe plekken krijgen dan mannen? Uit een onderzoek is naar voren gekomen dat de bloedvaten van vrouwen sneller kneuzen en scheuren dan die van mannen. Vrouwen hebben namelijk minder collageen en meer vet dan mannen. Hierdoor is de huid van de dames minder stevig dan die van de mannen waardoor de kans op blauwe plekken -en helaas ook cellulite- groter wordt.

Maar dit zijn niet de enige redenen waardoor vrouwen sneller met bloeduitstortingen rondlopen. Ook het vrouwelijke hormoon oestrogeen heeft ermee te maken. Dit hormoon heeft invloed op de mate waarin je blauwe plekken krijgt, omdat de bloedvatwanden minder stevig zijn.

Heb je in de toekomst weer een blauwe plek opgelopen? Dan kun je het genezingsproces versnellen door was kokosolie op de blauwe plek te smeren. De bloeduitstorting zal hierdoor sneller herstellen.

Wil je dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Libelle, Vice | Beeld: Unsplash