Waar of niet: kun je ziek worden van de airconditioning?

Eindelijk antwoord op de vraag of je echt ziek kunt worden van de airconditioning

In Nederland hebben we de airconditioning, in vergelijking met andere landen, minder vaak nodig. Sommige zomerdagen in ons land springen eruit en dan slapen we ook wat graag met een ventilator aan. Wanneer we echter op vakantie zijn in een zuiderlijk land, hangen in de meeste (hotel)kamers airconditioners. Na een nachtje slapen onder dit apparaat kunnen we soms snot verkouden wakker worden. De vraag is alleen: word je ook echt ziek van de airco?

Het antwoord zal je verbazen.

Airconditioning is gezond

Je zal het misschien niet verwachten, maar het antwoord is: nee. Je kunt niet ziek worden door de koude lucht van een airconditioner. Wél kan het elektronische apparaat ervoor zorgen dat je sneller ziek wordt. Maar hoe zit dat dan precies? De airco zuigt warme lucht naar binnen en blaast wat over de koude verdamper komt weer naar buiten. Op de verdamper condenseert de warme lucht, waarna droge en gekoelde lucht naar buiten wordt geblazen. Daarnaast filtert de airco de warme lucht die naar binnen wordt gezogen. Hierdoor worden pollen en andere verontreinigende stoffen tegengehouden.

Slecht onderhoud 

Airconditioners die de lucht goed reinigen zijn dus eigenlijk erg gezond. Uit onderzoek van de Yale University is zelfs gebleken dat het gebruik van airco hartklachten kan verminderen. Toch kleven er ook nadelen aan airconditioners. Bij de apparaten die slecht zijn onderhouden raken de filters op den duur verstopt. Dankzij de vochtige omgeving wordt het een walhalla voor schimmels en bacteriën en dat kan voor gezondheidsrisico’s zorgen. Wanneer er een slechte luchtkwaliteit uit de airco wordt geblazen kan men last krijgen van een verkoudheid, keelpijn, een grieperig gevoel, tranende ogen en geïrriteerde luchtwegen. Astmapatiënten kunnen daarnaast ook last krijgen van ademhalingsproblemen.

Wisseling warme- en koude lucht

De Nederlandse huisarts, Job Nievaart, legt uit dat het vooral te maken heeft met het feit of je al een virus of bacterie bij je draagt op het moment dat je een gekoelde ruimte betreedt. “Je kunt niet ziek worden door de airco. Maar als je al wat bij je draagt, bijvoorbeeld een verkoudheid, kan dit virus door afkoeling wel sneller worden verspreid. Hetzelfde geldt wanneer je van een koude airco-ruimte ineens de warme buitenlucht ingaat. Je wordt daar niet verkouden door, tenzij je al een virus of bacterie bij je draagt. Dan kun je wel eerder ziek worden”, aldus Nievaart. 

Lees ook: Met deze tips vermijd je deze zomervakantie de ergste files

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet, Huffington post, RTL Nieuws, Gezondheidsnet | Beeld: Pxhere