Waarom 45-plussers vooral het Moderna-vaccin als booster krijgen

Moderna

Er is een belangrijke reden voor

De boostercampagne in ons land is in volle gang. Bijna iedereen is al aan de beurt om een afspraak te maken voor zijn of haar booster. Misschien heb jij ‘m zelfs al gehad. Ken jij iemand van 45-plus en heeft diegene een het Moderna-vaccin gekregen, of val jij zelf in die groep? Dan is dat schijnbaar geen toeval.

Omikron

Omikron is momenteel dominant in Nederland, waardoor er elke dag wel nieuws is over deze nieuwe virusvariant. Hij rukt snel op en zorgt voor enorm veel besmettingen. De vaccinaties die eerder dit jaar zijn toegediend, lijken vooralsnog niet voldoende tegen deze variant te beschermen. Daarom krijgen mensen nu een boosterprik, zodat ze extra weerbaarheid tegen het virus opbouwen. Bij verschillende GGD-locaties ontstonden discussies over welk vaccin men toegediend kreeg. Zo zouden mensen namelijk zelf willen bepalen welk vaccin ze krijgen. Volgens woordvoerder Ernst Moeksis is dat praktisch onmogelijk: “Maar iemand een ander vaccin geven, dat gaat niet. Dat zou logistiek ook een ramp worden.”

Ontsteking

Waarom veel 45-plussers het Moderna-vaccin krijgen en niet die van Pfizer? Omdat uit eerdere vaccinatierondes is gebleken dat Moderna vooral bij jongeren in vergelijking met Pfizer een licht verhoogd risico op ontsteking van de hartspier (myocarditis) en hartzakje (pericarditis) geeft. Om deze reden heeft het RIVM besloten dat het Moderna-vaccin daarom beter als booster voor mensen van 40 tot 50 jaar gebruikt kan worden en jongeren het Pfizer-vaccin krijgen.

Coronapas

Echter, het is niet per se zeker dat je als 45-plusser Moderna krijgt.  “Afhankelijk van de beschikbare voorraad kan die doelgroep ook Pfizer krijgen aangeboden. Dat veel mensen wel Moderna krijgen, het zou kunnen, maar het is dus echt niet altijd zo”, legt Moeksis uit. Heb je de boosterprik inmiddels gehad en wil je weten hoe je deze kunt toevoegen aan je coronapas? In dit artikel leggen we het je uitgebreid uit.

Of lees ook: Werkt de boosterprik tegen het coronavirus meteen, of duurt dat even?

Bron: Vriendin, AD | Beeld: Pexels