Waarom ben je toch zo snel buiten adem wanneer je de trap oploopt?

Moet jij ook altijd op adem komen na een trap? Dat komt hierdoor!

Zelfs wanneer je maar één verdieping hoeft, kan het zijn dat je bovenaan de trap naar adem loopt te happen. En dat terwijl jij meerdere keren per week in de sportschool bent te vinden. Hoe kan het toch dat jij zo snel buiten adem bent wanneer je conditie toch helemaal niet slecht is?

Hoewel je regelmatig de benenwagen neemt in plaats van de auto en ook fanatiek gebruik maakt van je sportschoolabonnement, kan je het niet helpen dat je na het traplopen hapt naar lucht als een vis op het droge. Maar we hebben goed nieuws voor je: dit is namelijk vrij normaal! Heel veel mensen hebben er last van en je moet wel in topconditie zijn, wil je die trap zonder moeite oplopen.

Women’s Health was benieuwd hoe dat nu precies zit en trok een cardioloog en personal trainer aan de mouw voor een uitleg. “Dat je buiten adem raakt als je een trap oploopt, betekent niet dat je uit vorm bent”, stelt de beste man ons eerste gerust. “Je hartslag wordt hoger en je lichaam krijgt hierdoor behoefte aan meer zuurstof.” Vandaar dat we bovenaan altijd even op adem moeten komen.

Wanneer je een trap opgaat, gebruikt je lichaam veel meer spieren dan wanneer je een stukje loopt. In principe ben je dan gewoon lunges aan het doen, verklaart personal trainer Jordan Syatt. “Daarnaast neem je het ook nog eens op tegen de zwaartekracht. Die oefening is te vergelijken met fitness op hoog niveau en daarom dus ook een uitdaging voor mensen met een gemiddelde tot goede conditie.” Bij traplopen wordt dus eigenlijk cardio- met krachttraining gecombineerd.

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle | Beeld: Pixabay