Waarom even zitten en lezen ontzettend gezond is

lezen

Lezen is heel goed voor je

Elke boekenwurm zal beamen dat lezen een van de fijnste dingen is om te doen. Helemaal opgaan in een verhaal en de wereld om je heen vergeten. Een boek lezen is voor velen een ultieme manier om te ontspannen. Maar wist je dat lezen ook nog eens gezond is?

Stress

Ben je gestrest, dan is een boek lezen een ultiem middel tegen je stress! En daar hoef je geen uren voor in je stoel te kruipen. Zes minuten is voldoende om je stress met 68 procent te verminderen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Sussex. De verklaring hiervoor is eigenlijk best simpel. Door te lezen concentreer je je op de tekst en wandel je tijdelijk een andere wereld binnen. En dat betekent: afleiding van je stress. Lezen werkt zelfs beter dan wandelen of naar muziek luisteren. Enige voorwaarde: lees een boek dat je boeit, en zorg voor een goede relaxfauteuil om eens lekker in te gaan zitten.

Lezen voor het slapen gaan

Veel mensen die lezen, doen dat vlak voordat ze gaan slapen. En dat is een prima moment voor deze activiteit, omdat lezen ontspant! Lees je boek alleen niet van een scherm, zoals je telefoon of een tablet. Het licht zorgt er namelijk voor dat je alerter en wakker blijft. En hoewel het heerlijk is om je te verliezen in een fijne page turner, is het wel moeilijk om zo’n boek weg te leggen en ga je misschien een stuk later slapen dan bedoeling was. Misschien is een saai boek dan toch beter?

Gezonder door te lezen

Lezen is niet alleen ontspannend. Het maakt je ook gezonder! Mensen die lezen, leven bijna twee jaar langer dan mensen die geen boeken lezen, blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het Social Science and Medicine Journal. Om te profiteren van het gezondheidsvoordeel hoef je maar een half uur per dag te lezen. De onderzoekers denken dat lezen je leven verlengt doordat het je brein actief en gezond houdt. Met een krant of tijdschrift lezen, bereik je overigens niet hetzelfde effect: je zult echt op zoek moeten naar een interessant verhaal in boekvorm!

Combineer gezond met genieten

Dat lezen gezond is, is inmiddels duidelijk zoals bovenstaande onderzoekresultaten aangeven. Wat ook erg gezond blijkt te zijn (en bovendien ook erg lekker) is een goede massage om de spieren te ontspannen. Combineer het gezonde met het aangename door eens te kijken naar een relaxfauteuil met massagefunctie. Deze speciaal ontwikkelde massagestoelen geven jou de ondersteuning die je nodig hebt om lekker te ontspannen en bieden daarnaast een heerlijke massage voor je rug terwijl je al aan het ontspannen bent. Wat wil je nog meer!?

Lees ook: Wetenschap bewijst: mensen die boeken lezen, leven blijkbaar langer