Waarom je in de zomer sneller een koortslip kunt krijgen

koortslip

De zon kan blijkbaar een koortslip opwekken

Iedereen die een keer een koortslip heeft gehad weet hoe vervelend het is. Naast jeuk doet het ook nog eens pijn. Enne, heel makkelijk bedek je ‘m ook niet. Met name in de zomer heb je sneller kans om een koortslip te krijgen. Maar hoe kom je er nou het snelst van af en wat kun je doen om het te voorkomen? 

Herpesvirus

Een koortslip is een kleine blaar die zich op je lippen of rond je mond ontwikkelt. Het wordt veroorzaakt door het herpes simplexvirus. Het herpes simplexvirus – of ‘koortslipvirus’ – is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk van persoon tot persoon worden doorgegeven door direct contact. Ze ontstaan vaak door verhoogde stress en vermoeidheid, maar kunnen ook ontstaan door de zon.

Hoge dosis

Dit gebeurt met name als je een verzwakte weerstand hebt. Doordat je in de zomer vaker wordt blootgesteld aan uv-straling, worden onderdelen van je immuunsysteem onderdrukt. De straling kan bepaalde cellen kapotmaken, die je moeten helpen bij de afweer van bacteriën en virussen. Dit leidt ertoe dat je afweersysteem bij een hoge dosis uv-straling minder goed werkt. Zonlicht kan daardoor dus wel degelijk een koortslip opwekken.

Bescherming tegen de zon

Het is daarom belangrijk om je lippen extra goed te beschermen wanneer je de zon ingaat. Smeer ze regelmatig in met lippenbalsem en SPF. Als je niet staat te trappelen om met een dikke klodder witte crème op je mondhoek rond te lopen, dan zijn koortslip pleisters de beste optie. Ze zijn niet alleen onzichtbaar, ze bevorderen ook de perfecte omgeving voor een supersnelle genezing. En werken als een ‘schild’, waardoor het risico op besmetting voor anderen wordt verminderd.

Middelen

Tussen de uitbraken door is het noodzakelijk om je lippen in topconditie te houden. Ga voor een lippenbalsem die ontstekingsremmende middelen en natuurlijke ingrediënten bevat. Er zijn zelfs balsems die speciaal zijn gemaakt voor de verzorging van koortslippen. Daarnaast is het belangrijk om je immuunsysteem te versterken, dus zorg ervoor dat je veel rust krijgt, veel fruit en groenten eet en over het algemeen gewoon wat tijd neemt om te relaxen.

Lees ook: Feit of fabel: helpt knoflook in je neus tegen sinusitis?

Bron: Happy in Shape, Margriet | Beeld: Pexels