Waarom je nooit boven het toilet moet gaan hangen

Artsen leggen uit waarom dit geen goed idee is

Het bezoeken van een openbaar toilet kan een behoorlijke beproeving zijn, het voelt toch nooit zo schoon als thuis en het idee dat andere mensen overal aan hebben gezeten zorgt bij ons voor kriebels. Maar toch, soms is de nood zo hoog dat we geen andere keuze hebben. We hangen bijvoorbeeld boven de wc-bril, omdat we denken dat dat hygiënischer is. Maarre, dat kun je volgens deze artsen beter niet doen.

Bekkenbodem

Het zit namelijk zo: wanneer je boven de wc-bril gaat hangen sta je als het ware in een squat-positie. Je spant je bekken dus aan, maar probeert tegelijkertijd je blaas juist te ontspannen. Als je dit te vaak doet, kan dit leiden tot problemen. Je voelt dan bijvoorbeeld niet meer aan wanneer je moet plassen, je kunt je blaas niet meer volledig legen of krijgt incontinentie. Daarom kun je maar beter gewoon op de bril gaan zitten.

Dokters

“Als een onbedekt openbaar toilet echt een bedreiging zou vormen, zouden we daar alles van weten en zouden we daar mensen altijd voor waarschuwen”, legt infectieziektespecialist en hoogleraar dr. William Schaffner uit. “Dokterspraktijken en de spoedeisende hulp worden niet overstelpt met mensen die een geïrriteerde vagina hebben of een serieuze infectie overhielden aan hun genitaliën door een openbaar toilet.”

Buiten plassen

Enne, geldt dit ook wanneer je door je hurken gaat om bijvoorbeeld buiten te plassen? Nee, dan kan je bekkenbodem namelijk wel ontspannen. Wil je toch niet op een vieze wc-bril gaan zitten? Dan kun je beter wc-papier op de bril leggen dan erboven te gaan hangen. Aha!

Lees ook: Met deze vijf tips houd je je toilet makkelijk schoon

Bron: Flair | Beeld: Pexels