Waarom je oordopjes nooit aan iemand anders moet uitlenen

Wij stoppen hier meteen mee

We zijn meestal niet de moeilijkste als het gaat om oordopjes uitlenen aan iemand die geluidstechnisch omhoog zit. Maar dit blijkt dus niet zo’n heel slim idee te zijn.

Gevolgen

We hebben het hier dan natuurlijk over oordopjes voor geluid. Is je collega haar oordopjes vergeten, of wil je vriend een film terugkijken via zijn tablet? Nou, dan mogen ze zonder moeite die van jou even gebruiken. Maar weet je eigenlijk wel welke risico’s dit met zich meebrengt? We beloven je alvast, dat nadat je dit bericht hebt gelezen, je nooit meer je oordopjes wilt uitlenen aan iemand anders.

Bacteriën

Uit nieuw onderzoek is namelijk gebleken hoe vies het eigenlijk is om je oordopjes te delen met andere mensen. Waarom dan? Nou, het oorsmeer in je oren is niet alleen plakkerig en onplezierig, het bevat ook nog eens heel veel bacteriën. Op het moment dat de oordopjes je oren afsluiten, komen er door de warmte alleen maar meer bacteriën bij. Deze bacteriën gaan lekker aan het oordopje vastzitten, en komen dan logischerwijs ook in de oren terecht van de volgende gebruiker, en weer omgekeerd. Bah!

Daarnaast liggen onze oordopjes vaak op allerlei oppervlakten die ook weer bacteriën bevatten, zoals op onze bureaus, in onze tassen en ga zo maar verder. Ze worden dus overal blootgesteld aan bacteriën.

Ontstekingen

Als we weer even terug gaan naar de oren waarin ze gestopt worden, kunnen we je ook vertellen dat ieders oorsmeer is opgebouwd uit een hele unieke bacteriesamenstelling. Als iemand anders vervolgens het oordopje met jouw bacteriën in zijn of haar oor doet, krijgt diegene dus ook jouw bacteriën in het oorsmeer. De samenstelling van bacteriën in de oren wordt dan verdubbeld!

Het delen van oordopjes kan vervolgens flinke oorontstekingen met zich meebrengen. Daarnaast kun je ook last krijgen van schimmelinfecties en mee-eters in je oren. Zelfs als je geen smetvrees hebt, word je toch misselijk van dit nieuws? Nooit meer doen dus!

Lees ook: 5 tekenen van beginnend gehoorverlies en wat je eraan kunt doen

Bron: Grazia | Beeld: Unsplash