Waarom je opvliegers kunt hebben als je niet in de overgang bent

opvliegers-overgang

Het kan veel verschillende oorzaken hebben

Bij opvliegers denken de meeste mensen aan de overgang. Toch kun je ook last krijgen van opvliegers terwijl je niet in de overgang bent. Wij vertellen wat de mogelijk oorzaken zijn voor die plotselinge warmteaanvallen.

Medicatie, stress en angst

De eerste mogelijke oorzaak voor opvliegers is medicatie. Het is een bijwerking van veel medicijnen, waaronder antidepressiva, de anticonceptiepil en pijnstillers. Om die reden is het verstandig om altijd goed de bijsluiter te lezen voor je een medicijn voor het eerst gaat nemen. Twijfel je of merk je dat een bepaald medicijn bij jou voor veel opvliegers zorgt? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Ook stress en angst kunnen voor opvliegers zorgen. Je hormonen kunnen overuren maken als je last hebt van die twee dingen. Daardoor kun je behoorlijk gaan zweten. Ook hartkloppingen komen dan vaak voor. Mensen die veel last hebben van stress of angst, bijvoorbeeld door een paniekstoornis, zullen vaak dus meer te maken krijgen met opvliegers.

Overgewicht of een infectie

Bij vrouwen met een gezond gewicht is de kans op opvliegers kleiner. Volgens onderzoekers komt dit doordat vrouwen met een hoger vetpercentage meer oestrogeen produceren. Dat zorgt ervoor dat ze makkelijker opvliegers krijgen. Ook zou het kunnen komen doordat je lichaam meer moeite moet doen om af te koelen als je te zwaar bent.

Oververhitting kan daarnaast een signaal zijn van een infectie. Je krijgt dan vaak eerst koorts, wat lijkt op een opvlieger. Je lichaam wil de infectie weg hebben en laat je lichaamstemperatuur stijgen. Een warmteaanval hoeft dus niet per se te duiden op de overgang, het kan ook een teken van je lichaam zijn dat er iets ontstoken is.

Alcohol, pittige maaltijden en koffie

Als je alcohol drinkt, moet je lever hard werken. Dat kan een verhoging van je lichaamstemperatuur opleveren. Drink je veel, dan is de kans groot dat je het aan het eind van de avond erg warm krijgt en veel gaat zweten. Ook pittig eten en koffie kunnen dat effect geven. Het zorgt voor een hogere bloeddruk, waardoor je bloedvaten verwijden en je het ineens heel warm krijgt.

Lees ook: Dit is waarom je vaker moet plassen als het buiten heel koud is

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Evelyn Semenyuk