Dit is dus waarom de neus van je hond altijd nat is

Het is een goed teken als je hond een natte snuit heeft

Héérlijk, die natte snuit van je trouwe viervoeter tegen je hand of been aan. Niet echt natuurlijk. Maar waarom is de neus van je hond eigenlijk altijd nat? Wij zochten het uit. 

Reukvermogen

Hoewel wij niet altijd zitten te wachten op die koude, natte neus van een hond tegen onze huid, is het juist een goed teken dat zijn snuit nat is. Het heeft namelijk alles te maken met het reukvermogen van je hond. Voor de hond is de neus het belangrijkste zintuig. Honden kunnen tot wel tienduizend keer beter geuren herkennen dan mensen, doordat zij veel meer reukcellen hebben. Een mens heeft er zo’n vijf miljoen, maar een hond heeft er tussen de honderdvijfentwintig en driehonderd miljoen. Net zoals dat mensen verschillen, heeft ook niet elke hond hetzelfde reukvermogen. Dat verschilt per ras en per geslacht. Teefjes kunnen bijvoorbeeld beter geuren onderscheiden dan reutjes, vooral wanneer ze loops zijn. Als reutjes ook nog eens gecastreerd zijn, neemt hun reukvermogen verder af. Wanneer een hond honger heeft, kan hij juist weer beter ruiken.

Natte snuit

Maar waarom is de neus van je hond dan altijd nat, zul je je waarschijnlijk afvragen. Dat komt doordat een hondenneus ook de ingeademde lucht reinigt. In de neus zit een vochtig slijmvlies. De ingeademde lucht gaat langs dat slijmvlies en wordt vervolgens warm, vochtig en tenslotte ook gereinigd. Daarnaast zitten er in de neus kliertjes die vocht afgeven en komen de traanafvoerbuizen van een hond aan de voorkant van zijn neus uit. Dit zorgt er allemaal voor dat de neus van je hond vochtig en schoon blijft én dat je hond goed kan blijven ruiken.

Droge neus

Het kan zo zijn dat je hond zo nu en dan een drogere neus heeft. Dat is gelukkig niet direct reden tot paniek. Er zijn verschillende verklaringen voor zo’n droge neus. Zo kan het zijn dat je hond in de zon of bij een radiator heeft gelegen. Als de snuit gebarsten is of er korsten of zweren op zitten, is het wel even oppassen geblazen. Het kan dan namelijk zo zijn dat je hond een huidaandoening heeft. Het is in dat geval slim om naar de dierenarts te gaan. Dit komt echter niet vaak voor, dus in de meeste gevallen hoeft een droge neus niets ergs te betekenen.

Lees ook: Handig! Zo voelt je hond zich minder eenzaam als hij alleen thuis is

Bron: Libelle, PetMD | Beeld: Unsplash, Kayla Koss