Dit is waarom je je neusharen nooit moet epileren of waxen

neusharen

Het kan gevaarlijke gevolgen hebben

Ontdek jij ook zo nu en dan een langere haar uit je neus? Of zit jouw snufferd vol neusharen? Dan is het best logisch dat je die af en toe wilt epileren of waxen. Toch kun je dit beter niet doen, het kan namelijk heel gevaarlijk zijn. 

Epileren of waxen

Open je TikTok of Instagram, dan zie je om de haverklap video’s voorbijkomen waarin iemands neus wordt gewaxt. Hoewel het er behoorlijk pijnlijk uitziet, lijkt het ook ideaal om in één keer van al die neusharen af te zijn. Volgens dr. Karan Raj is een haarvrije neus echter de gezondheidsproblemen die op de loer liggen niet waard. Op Instagram legt de Britse arts uit waarom je je neusharen niet moet epileren of waxen.

Infectie

“Er zijn twee soorten neusharen. Je hebt microscopisch kleine trilhaartjes, die slijm filteren en dit naar de achterkant van de keel sturen waar het in de maag terechtkomt. En je hebt vibrissae, dat zijn de grote haren die je graag eruit wil trekken. Deze haren zorgen ervoor dat grote deeltjes niet achter in de neus terechtkomen”, legt Raj uit. “Als je die grotere neusharen epileert of waxt, kunnen ziektekiemen rondom de follikel binnenkomen en een infectie veroorzaken.”

Hersenabces

De neusharen zijn ontzettend belangrijk voor de ‘gevarendriehoek’ van je gezicht, die ervoor zorgt dat bacteriën niet naar de hersenen kunnen komen. “Dat komt doordat dezelfde aderen die bloed uit de neus voeren, samenkomen met de aderen die bloed uit de hersenen transporteren”, weet Raj te vertellen. “Als de ziektekiemen daar weer in de hersenen terechtkomen, kan dat een ontsteking van de hersenen veroorzaken. Soms zelfs met hersenabcessen als gevolg.” Hoewel de kans hierop (gelukkig) vrij klein is, kan het ernstige problemen veroorzaken voor mensen met een zwak immuunsysteem. Daarom heeft de Britse arts een goed advies: “De volgende keer gewoon trimmen.”

Trimmen

Hoe pak je het trimmen van je neushaar het beste aan? Daar heeft dermatoloog Purvisha Patel een paar goede tips voor. “Gebruik een kleine nagelriem- of wenkbrauwschaar om de punten van de haartjes die uitsteken en zichtbaar zijn onder je neusgaten af te knippen”, vertelt ze aan Shape. Wil je meerdere haren afknippen of ze korter afknippen? Dan zijn elektrische trimmers een goede optie. “Die zijn veilig en kunnen zelfs gemakkelijker manoeuvreren dan een schaar.”

 

Lees ook: Een haartje uit je moedervlek trekken: hoe gevaarlijk is dat?

Bron: The Sun | Beeld: iStock