Aha! Dit is waarom je hoofd zo rood aanloopt bij het sporten

Voor veel mensen is een ‘een kop als een boei’ maar al te herkenbaar

Je kent het wel: heb je je net lekker in het zweet gewerkt, herken je jezelf bijna niet weer terug in de spiegel. Je hoofd is zo rood als een biet, een tomaat, een kreeft of een boei. We hebben er genoeg woorden voor, maar waar komt het eigenlijk door? We leggen het je uit.

Rood hoofd

De een zal er meer last van hebben dan de ander, maar voor veel mensen hoort het er gewoon bij: zodra je je inspant krijgt je hoofd direct een flink rode kleur. Tja, alsof je er nog niet charmant genoeg uitzag tussen het zweten en hijgen door. Maar we hebben goed nieuws: je hoeft je verder nergens zorgen om te maken. Het is namelijk niet schadelijk.

Afkoelen

Die rode kleur komt namelijk omdat je lichaam probeert af te koelen. Dit gebeurt onder andere met zweet én door bloedvaten in de huid te laten uitzetten. Hiermee kan je bloed, dat zich normaliter dieper in je lichaam verscholen houdt, dichter onder het huidoppervlak terechtkomen. En dat is een slimme zet van je lichaam: zo kan er nog meer zuurstof rondgepompt worden. En dat kun je, als je met een kop als een biet op de loopband staat te puffen, goed gebruiken.

Opletten

Het is dus een hele natuurlijke reactie van je lichaam en je hoeft je er geen zorgen om te maken. Merk je echter dat je duizelig wordt, misselijk bent, of nóg meer zweet dan normaal? Dan kan het een teken zijn dat je over je grenzen bent gegaan. In zo’n geval is het verstandig om direct op te houden met sporten, ergens rustig te gaan zitten (bij voorkeur een iets koelere omgeving) en rustig water te drinken. En hoewel je je misschien ergert aan zo’n rood hoofd, is het absoluut niet verstandig om dit te verbergen met bijvoorbeeld make-up. Door het sporten vergroten namelijk ook je poriën, waardoor vuiltjes en andere stoffen (zoals vettige make-up) deze extra goed kunnen verstoppen. En dát wil je natuurlijk voorkomen. Kortom: lang leve het rode zweethoofd!

Lees ook: Zwoegen in de sportschool zonder resultaat? Dit is hoe dat komt!

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Pexels, Anna Shvets