5x waarom sommige mensen zo snel blauwe plekken krijgen

blauwe plek

De een is er gevoeliger voor dan de ander

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo zeggen ze weleens. En inderdaad, voor je het weet zie je dat kleine hoekje van een tafel over het hoofd en geeft je heup er een high five tegenaan. Het resultaat? Een blauwe plek. Na een flinke botsing is een blauwe plek logisch, maar sommige mensen krijgen wel heel snel blauwe plekken op hun lichaam. Hoe komt dat precies?

Er is een aantal redenen waarom jij er sneller last van hebt dan een ander. We sommen ze voor je op. 

1. Je bent een vrouw

Het is ontzettend oneerlijk, maar het is helaas de bittere waarheid. De huid van de man is dikker dan die van de vrouw en mannen hebben daarnaast ook meer collageen, wat bloedvaten beschermt tegen trauma.

2. Je wordt ouder

“Naarmate je ouder wordt, wordt je huid dunner. Hierdoor zijn bloedvaten in de huid ook kwetsbaarder”, zo legt dokter Fisher uit aan Country Living. Ook verliezen je bloedvaten elasticiteit als je ouder wordt, waardoor ze ook sneller breken en er een blauwe plek kan ontstaan.

3. Je slikt bepaalde supplementen

Soms vragen bepaalde levensstijlen om supplementen om te voorkomen dat je ergens te weinig van binnenkrijgt. Sommige supplementen zorgen er alleen voor dat je sneller blauwe plekken krijgt, maar de reden hiervoor is onduidelijk. Slik daarom niet zomaar supplementen en raadpleeg altijd even de dokter voordat je supplementen gaat slikken.

4. Je slikt bloedverdunners

Sommige mensen slikken ter voorkoming van bloedproppen bloedverdunners. Ook hierdoor kun je sneller blauwe plekken krijgen op je lichaam. Het is logisch dat bloedverdunners je bloed verdunnen, maar er zijn ook andere medicijnen die hiervoor kunnen zorgen zonder dat je het doorhebt. Ook ibuprofen en aspirines hebben een bloedverdunnende werking.

5. Je krijgt te weinig vitamines binnen

Een vitamine C of vitamine D tekort kan zorgen voor onverklaarbare blauwe plekken. Echter, een tekort aan vitamine C of vitamine D is niet zomaar ontwikkeld. Voor de meeste mensen zal dit dan ook geen reden zijn waarom je sneller blauwe plekken krijgt dan anderen.

Lees ook: Met deze tip genezen je blauwe plekken veel sneller

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: CountryLiving | Beeld: Videostill YouTube