Waarom wandelen effectiever is tegen stress dan hardlopen of fietsen

wandelen effectiever tegen stress

We beseffen niet half hoe belangrijk wandelen kan zijn

Een loopje naar de koffieautomaat of een blokje om in de middagpauze. Ze lijken misschien verwaarloosbaar, maar deze wandelingetjes zijn belangrijker dan je waarschijnlijk denkt! Ze helpen je namelijk ongemerkt om stress tegen te gaan en je hoofd leeg te maken. Sterker nog: van alle methodes om stress te verminderen, zou wandelen zomaar eens de meest effectieve kunnen zijn!

Dat blokje om of wandelingetje naar de koffieautomaat is belangrijker dan je wellicht denkt!

Wandelen

Ingeborg Steinvoord is loopbaan- en wandelcoach. Ze helpt mensen al wandelend hun weg terug te vinden naar werkgeluk, zo schrijft work-lifeplatform Intermediair. ”Als je beweegt, gaat er meer zuurstof naar je hoofd, waardoor je hersenen nieuwe verbindingen maken. Daarom word je van wandelen creatiever. En lopen in de natuur is helemaal goed. Die oordeelt niet. Je wordt er hoopvoller van en je gedachten kunnen de vrije loop gaan”, legt Steinvoord uit.

Onthaasten

Wandelen helpt om te onthaasten, zo zegt Steinvoord. Je kunt ook wel fietsen of hardlopen, maar wandelen vertraagt. Dit maakt dat je zintuigen veel meer mee kunnen doen. ”Het gaat hierbij niet om de afstand, de snelheid of het presteren. Juíst niet. Het gaat om even loslaten wat er allemaal moet en ‘in het moment zijn’.” Ze adviseert om ook op het werk elk moment voor een loopje aan te grijpen. ”Loop dus eens via de trap naar die collega een verdieping hoger, pleeg je telefoontjes wandelend, en loop vaak genoeg even naar de koffie- of thee-automaat.” Je kunt volgens Steinvoord zelfs prima doorwerken tijdens een wandeling. Denk aan een brainstormsessie of vergadering met maximaal vier personen. Door te wandelen verander je van perspectief en dat alleen al levert nieuwe ideeën op.

Lees ook: Waarschuwing: waarom je beter geen babyfoto’s online kunt delen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels