Wanneer is aangebrand eten nog veilig op te eten?

aangebrand eten

Er zitten nogal wat risico’s aan.

Het is ons allemaal weleens overkomen dat we net te lang niet opletten bij het koken, met een aangebrand maaltje als resultaat. Het stinkt, smaakt niet lekker en is bovendien niet gezond. Maar is het waar dat je aangebrand eten absoluut niet moet opeten?

Ongezond

Aangebrand eten is slecht voor onze gezondheid. Wanneer je eten aanbrandt, komen er namelijk twee schadelijke stoffen vrij, genaamd polycyclische aromatische koolwaterstoffen (ook wel bekend als PAK’s) en acrylamide. Deze stoffen kunnen zelfs kankerverwekkend zijn, benadrukt het Voedingscentrum.

Schadelijke stoffen

PAK’s en acrylamide zijn dus de boosdoeners wanneer het over aangebrand eten gaat. PAK’s ontstaan bij een onvolledige verbranding van organisch materiaal, en in het geval van aangebrand eten uit zich dat in bijvoorbeeld de zwartgeblakerde randen op het vlees.

Het stofje acrylamide komt vrij bij de verhitting van producten waar veel zetmeel is zit, boven de temperatuur van 120 graden. Door producten te donker te bakken kan het stofje vrijkomen. Het Voedingscentrum deelt dat acrylamide ook kan voorkomen in producten zoals chips, geroosterd brood, ontbijtcrackers, koekjes en koffie.

Groenten

Hoe zit het met groenten en fruit? Het risico dat de schadelijke stoffen vrijkomen bij deze producten is een stuk kleiner. Natuurlijk kunnen ook groenten en fruit aanbranden, maar ze vormen minder risico. “Omdat er simpelweg minder brandstof voor deze reactie is, vormt zich ook minder bijproduct: die giftige acrylamide,” legt toxicoloog Nynke Kramer uit. “Bovendien hebben groenten en fruit een geheim wapen: antioxidanten. De wetenschap is er nog niet helemaal over uit in hoeverre deze antioxidanten de kankerverwekkende stoffen kunnen neutraliseren. Maar dat ze nuttig zijn: zeker wel.”

Wat is verstandig?

Kunnen we aangebrand voedsel beter weggooien? Het is verstandig om de aangebrande randen van vlees niet op te eten. Ook frietjes kun je beter goudgeel eten in plaats van goudbruin. Overigens betekent het niet dat je meteen ziek zult worden wanneer je een licht aangebrand stukje eten binnenkrijgt, maar het is goed om je bewust te zijn van de gezondheidsrisico’s die verbrand eten met zich meebrengt.

Lees ook: Waarom zijn vezels belangrijk?

Bron: MaxVandaag | Beeld: Pexels / Vincent Rivaud