WAARSCHUWING: Spring met warm weer nooit zomaar in koud water

De kans op verdrinking wordt veel groter als je zomaar in koud water springt

Het kan heel verleidelijk te zijn om gelijk helemaal koppie onder in het koude water te springen na het zonnen, maar specialisten waarschuwen voor het koude water. Het wordt ten zeerste afgeraden, omdat de kans op verdrinking dan enorm stijgt.

Man overleden
In Frankrijk is een man zelfs overleden door zo’n kou-shock. Hij lag te zonnen en sprong daarna in het koude meer. Professor Jan Bourgois vertelt in Libelle: “Totaal af te raden. Plotse onderdompeling in koud water is de belangrijkste oorzaak van verdrinking. Niet doen zonder je lichaam eerst aan het koude water te laten wennen”.

Verdrinking
Je zou misschien denken dat niet kunnen zwemmen of geleidelijke onderkoeling de hoofdoorzaken zijn van onderkoeling. Dit blijkt echter helemaal niet het geval te zijn. Juist plotselinge onderkoeling vormt een groot risico. “Water dat een temperatuur heeft van 15 graden, voelt voor ons lichaam koud aan en is gevaarlijk. En hoe kouder het water is, hoe intenser de reactie van het menselijk lichaam kan zijn. Sensoren in ons lichaam reageren immers op de eerste, plotse temperatuurdaling ter hoogte van de huid met een schokeffect op bloedsomloop, hart, longen en darmen. De abrupte toename van de ademhaling kan op haar beurt aanleiding geven tot een paniekreactie en tot inname van water. In combinatie met mogelijk optredende hartproblemen, kan men verdrinken.”

Pas dus op als je lekker wilt gaan zwemmen en duik niet plotseling in het meer of de zee!

Bron: Libelle | Beeld: Cranbrook Tourism