Dit is waarom je warm moet douchen tijdens een hittegolf

koud douchen warm douchen

Een warme douche kan nu juist heel goed voor je zijn

Heb je afgelopen nacht een slechte nachtrust gehad door de warmte? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk niet de enige. Nadat we plakkerig uit bed stappen, nemen we het liefst een verkoelende, koude douche. Neuroloog Arthur Kurvers laat weten dat je juist beter een warme douche kunt nemen. En dit is waarom.

Neem jij weleens een warme douche tijdens een hittegolf?

Koele omgevingstemperatuur

Een warme douche nemen terwijl je bezweet en plakkerig uit bed stapt? Dat klinkt niet heel verleidelijk. Toch laat neuroloog Kurvers weten waarom je dit beter wél kunt doen. “Mensen zijn gewend aan een bepaalde temperatuur”, vertelt hij aan RTL Nieuws. “De ideale temperatuur om te slapen is zo’n 18 of 19 graden. In veel huizen is het nu ook ’s nachts een stuk warmer. Als mensen gaan slapen, daalt normaal gesproken hun inwendige lichaamstemperatuur. Maar daar moet het lichaam dan wel de kans voor krijgen. Dat is lastig als het in de slaapkamer warm is.”

Warme douche of bad

Om toch nog een goede nachtrust te pakken tijdens de warme nachten, kun je in eerste instantie zorgen voor een zo’n koel mogelijke omgevingstemperatuur. Houd overdag de ramen en de gordijnen dicht en als het s’avonds buiten wat afkoelt, zet dan de ramen open. En, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, neem een warme douche of stap in een warm bad. “Door de warmte van een bad of douche gaan je bloedvaten open staan. Daardoor kun je – als je uit de warmte van het bad of de douche komt – makkelijker lichaamswarmte verliezen. Koud douchen is om die reden juist geen goed idee: dan vernauwen je bloedvaten en raak je de warmte juist moeilijker kwijt”, legt Kurvers uit.

Koud eten of drinken

Tenslotte deelt Kurvers nog de tip om iets kouds te eten of drinken. “En dan is een glas water het best.” Een lekker koud ijsje is helaas wat minder verstandig voordat je gaat slapen. De suiker die hier in zit, maakt in slaap vallen weer een stuk lastiger, zo waarschuwt hij.

Lees ook: Geen oog dicht gedaan door het warme weer? Met deze 8 tips slaap je ook goed in deze hitte

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay