Een washandje hergebruiken? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

Gebruik jij een washandje wel eens vaker dan één keer?

Veel Nederlanders gebruiken dagelijks een lapje badstof om zich mee te wassen. Anderen daarentegen vinden een washandje ietwat ouderwets en gebruiken gewoon hun handen om zichzelf mee schoon te maken. Maar wat is nu eigenlijk beter, jezelf wassen met je handen of met een washandje? Wij geven antwoord op al je brandende vragen.

Washandjes

Washandjes kunnen ontzettend handig zijn in de badkamer. Met dit lapje stof kun je je vaak even snel wassen als je op tijd staat en vlug de deur uit moet. Het gebruik van een washandje lijkt typisch Nederlands te zijn. De washand is vermoedelijk in Nederland of in Frankrijk ontstaan in de vijftiende eeuw. Hoewel veel Fransen de traditionele washand inmiddels hebben opgegeven, lijken veel Nederlanders zich nog vast te houden aan het washandje.

Nederlandse gebruiken

Als we naar de gebruiken in het buitenland kijken, zien we dat veel mensen zich gewoon met de handen wassen. Zowel het wassen met je handen als met een washandje lijkt een goede manier om jezelf schoon te krijgen. Een washandje hergebruiken kan echter wel erg onhygiënisch zijn. Washandjes worden namelijk bewaard in een donkere, vochtige badkamer. De perfecte leefomgeving voor schimmels en bacteriën. Ligt het vochtige washandje dus al een enige tijd over de rand van de wasbak? Dan is het niet verstandig om je hier nog eens mee te wassen.

Washandje hergebruiken

Wanneer je een washandje hergebruikt en over de huid heen haalt, smeer je dode huidcellen van de eerste wasbeurt opnieuw op je eigen huid. Niet alleen een onhygiënische gedachte, maar het kan je huid ook gaan irriteren. Dit heeft vaak rode, schrale plekken als gevolg. Het beste is om een washandje na gebruik direct te wassen in de wasmachine voor je ‘m weer opnieuw wilt gebruiken. Zijn de washandjes op? Dan is jezelf wassen met je handen een prima alternatief. Let op dat je eerst je handen goed wast met zeep voordat je het water vanaf je handen op je gezicht aanbrengt.

Lees ook: Overzicht: hoe vaak moet je welk item schoonmaken?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Quest, Margriet | Beeld: Pixabay