Wasmachine blijkt bron gevaarlijke bacteriën: ‘Baby’s en mensen met verminderde afweer lopen gevaar’

wasmachine gezondheidsproblemen zweetvlekken

De wasmachine levert bacteriën die resistent zijn voor antibiotica

Een Duits onderzoek, dat is gepubliceerd in het Amerikaanse vaktijdschrift Applied and Environmental Microbiology, wijst uit dat wasmachines voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Via het schone wasgoed dat uit de wasmachine komt kunnen bacteriën – die resistent zijn voor antibiotica –  overgedragen worden op mensen. Deze bacteriën leveren een potentieel gevaar voor mensen met een mindere weerstand of baby’s.

De onderzoekers namen een industriële wasmachine in een kinderziekenhuis onder de loep. In het spoelvak en de deurrubbers van het apparaat troffen ze de ziektekiemen aan.

Babykleding

Kledingstukken als mutsen en sokken voor baby’s, die waren gewassen in deze wasmachines, bevatten ook de gevaarlijke bacteriën. Het is onduidelijk hoe deze bacteriën op de kledingstukken terecht kwamen. Daadwerkelijke besmetting van zuigelingen is tot op heden nog niet voorgevallen.

Wasmachine

De uitkomsten van het onderzoek gelden volgens de onderzoekers ook voor normale wasmachines. De Duitse onderzoekers stellen dat de bacteriën gezonde mensen niet kunnen aantasten. Wel vormen de resistente bacteriën die niet worden gedood tijdens het wassen een gevaar voor mensen met een verminderde afweer of chronische wonden, ernstige zieken en zuigelingen.

Wastemperatuur

Experts denken dat de bacteriën wel gedood worden als er op een temperatuur van minimaal 60 graden wordt gewassen. Daarnaast zou toevoeging van chemische desinfectiemiddelen helpen om de ziektekiemen te bestrijden. In veel ziekenhuis gebeurt dit doorgaans al. Het grote probleem ligt dus vooral bij kleren die thuis vaak onder deze temperatuur worden gewassen.

Lees ook: Waarom je ziek kunt worden van je broodtrommel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay