Wat is het verschil tussen een allergie en intolerantie?

Het is niet hetzelfde

Voedselintolerantie is voor sommige mensen een ver-van-je-bed show, maar voor zeker 15 procent van de Nederlanders is het de harde realiteit. Bijna iedereen heeft wel iets waar hij of zij allergisch voor is. Of het nou een bepaald wasmiddel is of voedingsmiddel, het komt regelmatig voor. Ook zijn er genoeg mensen met intoleranties voor bijvoorbeeld lactose of gluten. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen allergieën en intoleranties?

Verschil

We nemen een voedselallergie en een voedselintolerantie in dit geval als voorbeeld. Het grootste verschil tussen deze twee is dat bij een allergische reactie het afweersysteem in werking treedt. Dit houdt in dat je afweersysteem eigenlijk een beetje in de war is geraakt. Het ziet bepaalde eiwitten uit voedsel als ziektemakers. Daarom maakt je afweersysteem antistoffen aan, waardoor er een allergische reactie ontstaat. Je lichaam komt dus in opstand.

Opstand

Die ‘opstand’ van je lichaam is ook precies het verschil met een intolerantie. Bij een intolerantie komt het afweersysteem namelijk niet in opstand, maar geeft je lichaam zélf een reactie. Je lichaam kan bij een intolerantie bepaalde elementen van voedsel niet goed verteren of opnemen. Hierdoor ontstaan vervolgens klachten. Pijn en een opgezet gevoel kunnen bijvoorbeeld bij mensen met een lactose-intolerantie veroorzaakt worden doordat de lactose, die het lichaam niet kan verteren, in de dikke darm terecht komt waar het wordt gefermenteerd. Het fermenteren van onverteerde lactose resulteert in een teveel aan lucht en water in de buik, waardoor je buikpijn of een opgezette buik kunt krijgen. 

Overgevoeligheid

Als je dus niet tegen lactose kunt, houdt het eigenlijk in dat je hier overgevoelig voor bent. Overgevoeligheid wordt ook wel als verzamelnaam gebruikt voor iemand die een voedselallergie of -intolerantie heeft. Is er een medicijn tegen voedselallergie of -intolerantie? Helaas niet. Je zal simpelweg moeten proberen om voeding waarin sporen van jouw allergie of intolerantie zitten te vermijden.

Lees ook: Deze symptomen kunnen wijzen op een lactose-intolerantie

Bron: MaxVandaag | Beeld: Pexels