Wat je kunt doen om je darmen gezond te houden

Het gaat verder dan alleen de juiste voedingsmiddelen eten

Ons lichaam is het thuis van ongeveer 40 triljoen bacteriën en de meeste daarvan bevinden zich in je darmen. Het kan dus zeker geen kwaad om te waken voor een goede darmgezondheid. 

Immuunsysteem

We denken misschien wel te weinig aan onze darmgezondheid, maar het is verstandig om wel een goede darmgezondheid na te streven. Wist jij bijvoorbeeld dat 70 procent van je immuunsysteem zich in de darmen bevindt? Dat is behoorlijk veel. Expert Heiko de Schepper deelt wat je kunt doen om je darmen gezond te houden.

Zorg voor beweging

Als iets belangrijk is voor je darmen is dat wel beweging. Ten eerste omdat een combinatie van zwaartekracht en beweging ervoor zorgt dat je de motoriek van de darmen stimuleert. In andere woorden: je lichaam moet zich minder inspannen om voedsel naar beneden te voeren. Ten tweede is beweging nodig omdat je maag-darmsysteem wordt aangedreven door spieren. “Die worden op hun beurt bestuurd door een netwerk van zenuwen, ook wel ‘de kleine hersenen’ genoemd”, zo legt De Schepper uit aan Libelle België. “Een bijzonder ingenieus systeem dat je maag-darmsysteem perfect zelfstandig laat functioneren.” Door te bewegen – en dat kan echt van alles zijn: wandelen, fietsen, zwemmen, krachttraining – worden deze ‘hersenen’ geactiveerd.

Let op je voeding

Een goede darmgezondheid is niet volledig afhankelijk van je voeding, maar het is wel belangrijk. Eet bij voorkeur voedingsmiddelen met veel vezels, zoals groenten, fruit en graanproducten. Als richtlijn houden experts 35 gram vezels per dag aan. Ter vergelijking: een appel bevat 2,7 gram vezels, 100 gram zilvervliesrijst bevat 1,8 gram vezels en 100 gram broccoli bevat 2,6 gram vezels.

Ook is het belangrijk om genoeg water te drinken. Vezels zijn belangrijk voor de stoelgang, maar kunnen je stoelgang alleen positief beïnvloeden als er genoeg vocht is. Eet overigens niet te veel rood vlees en nuttig niet te vaak alcohol.

Negeer signalen van je darmen niet te vaak

Voel je dat je lichaam aangeeft dat je moet poepen? Dan wordt dit ook wel een prikkel genoemd, die door de endeldarm wordt gegeven. Je kunt die prikkel best een keer negeren. En dat is maar goed ook, want je hebt niet altijd de gelegenheid om meteen naar het toilet te gaan. Toch kun je het beter niet te vaak negeren. “Stel je toiletbezoek zeker niet te vaak uit”, waarschuwt De Schipper. “Je stoelgangreflex wordt dan zwakker, waardoor je minder goed zult aanvoelen wanneer je echt naar het toilet moet. En dat kan dan weer leiden tot constipatie.”

Let op je toilethouding

Is het tijd voor een bezoekje aan de kleinste kamer van het huis? Let dan op je houding. Als je geen problemen hebt met het doen van een nummertje 2 kun je gaan zitten zoals je wilt, maar als je er wel wat moeite mee hebt, kun je het beste iets anders gaan zitten. De Schepper stelt dat we hiervoor het beste kunnen kijken naar de houding waarin mensen in oosterse landen vaak een poepen. “In oosterse landen hurken mensen boven het toilet en dat is veel natuurlijker. Om je buik goed te ledigen, staat je darm tijdens het persen het best in een lijn met je ‘uitgang’.”

Lees ook: Zo kom je van een opgeblazen gevoel af

Bron: Libelle België | Beeld: Sora Shimazaki (Pexels)