Wat weten we al over BA.2: de besmettelijkere variant van omikron

BA.2

Een nieuwe subvariant rukt op

De deltavariant, omikronvariant en nu ook de BA.2-variant: we zien door de bomen het bos niet meer met al deze mutaties van het coronavirus. We weten inmiddels dat de omikronvariant erg besmettelijk is en door ons land raast, maar er is nu een nóg besmettelijker zusje van deze variant, namelijk de BA.2. Wat weten we hier al over?

Subvarianten

De omikronvariant van het coronavirus is op dit moment wereldwijd dominant. Wie nu corona krijgt, zal waarschijnlijk de omikronvariant hebben. BA.2 is een weer subvariant van het omikronvirus en komt op dit moment steeds vaker voor in Europa. Maar wat houdt zo’n subvariant precies in? De BA-subvarianten bestaan uit BA.1, BA.2 en BA.3. “Bij een subvariant is het virus ook gemuteerd, maar slechts een klein beetje. BA.2 is dus nog steeds omikron, maar dan net iets anders”, legt Harald Wychel van het RIVM uit aan RTL Nieuws.

Verspreiding

BA.2 is eigenlijk het ‘broertje’ van BA.1 en dus de omikronvariant. In Denemarken is dit ‘broertje’ momenteel al dominant. Uit cijfers van dat land blijkt dat deze variant nóg besmettelijker is dan omikron. “Daardoor kan de verspreiding nog iets sneller gaan dan nu”, stelt Wychel. “Maar we hebben natuurlijk nu al enorme aantallen. Het lijkt er gelukkig op dat de BA.2-variant niet ziekmakender is.”

Vaccins

En hoe zit het eigenlijk met de werking van vaccinaties: beschermen de vaccins ons nog wel goed genoeg tegen deze nieuwe variant? Volgens Wychel is er nog niet genoeg informatie over de subvariant beschikbaar om daar al een conclusie over te trekken. “Deze variant is er nauwelijks, dus het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Maar ook: de vaccins die we nu hebben zijn niet gericht op omikron, maar eigenlijk nog op het oude Wuhan-type van het virus. Daarom zijn we ook gaan boosteren”, aldus Wychel.

Lees ook: De omikronvariant van corona is dominant: hoe nu verder?

Bron: Libelle, RTL Nieuws | Beeld: Pexels