We zouden vaker mosselen moeten eten: dit zijn de gezondheidsvoordelen

mosselen

Ze blijken enorm goed voor je gezondheid te zijn

Mosselen zijn niet alleen lekker, maar blijken ook nog eens erg gezond te zijn. Ze bevatten onder andere veel mineralen en vitaminen waar veel Nederlanders te weinig van binnenkrijgen. We zetten een aantal gezondheidsvoordelen van mosselen voor je op een rij.

Jodium, ijzer en magnesium

Mensen die weinig brood eten en weinig zuivel drinken, hebben kans op een jodiumtekort. Mosselen vormen een goede aanvulling op je dieet wat dat betreft, want ze bevatten behoorlijk wat jodium. Ze bevatten er zelfs meer van dan veel andere vissoorten. Ook krijg je met honderd gram mosselen meer ijzer binnen dan met een stuk rundvlees. Voor kinderen en vrouwen in de vruchtbare periode is het dus een goed idee om regelmatig een portie mosselen te eten. Daarnaast is magnesium, dat belangrijk is voor de opbouw van je botten, ook in grote hoeveelheden aanwezig in mosselen. Heb je veel stress? Dan is het aan te raden om mosselen te eten. Het magnesium zorgt ervoor dat je spieren (ook je hartspier) ontspannen, wat een gestrest gevoel tegengaat.

Vitamine A en B12

Merk je dat je huid schilferig is en je haar wat aan de droge kant? Probeer dan eens wat vaker mosselen aan je dieet toe te voegen. Daar zit, net als bij veel andere vette soorten vis, veel vitamine A in. Het zorgt voor een goede weerstand, wat op de lange termijn onder andere terug te zien is in je huid en haar. Daarnaast bevatten mosselen veel vitamine B12, wat je nodig hebt om genoeg energie te hebben. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten en mosselen hebben er veruit de hoogste concentratie van.

Foliumzuur, calcium en selenium

Net als jodium is foliumzuur iets waar veel Nederlanders te weinig van binnenkrijgen. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en komt vooral voor in groenten en fruit, maar ook mosselen bevatten er relatief veel van. Daarnaast is calcium iets wat je terugvindt in mosselen. Het zorgt ervoor dat je spier- en zenuwstelsel goed werkt en speelt een rol bij je hormoonstofwisseling. Tot slot bevatten mosselen veel selenium, wat dezelfde werking heeft als een antioxidant en de vorming van schadelijke stoffen in onze lichamen tegengaat.

Invloed op je cholesterol

Al met al zijn mosselen dus zeker aan te raden, want ze bevatten veel verschillende stoffen die goed zijn voor je gezondheid. Er wordt weleens genoemd dat mosselen slecht zijn voor je cholesterol. Dat is echter niet waar: 100 gram mosselen bevatten maar 56 milligram cholesterol. Dat is heel weinig, waardoor de invloed op je cholesterol klein is. Tijd om een bak mosselen te bestellen dus!

Lees ook: Zo ongezond is het om de lunch over te slaan

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Nikolay Smeh