Kan het weer écht invloed hebben op chronische pijnziektes? Dit is het antwoord

Hebben mensen met chronische pijnklachten meer last met slecht weer?

Het is een vraag die ons regelmatig bezighoudt: verergeren pijnklachten als het buiten slecht weer is? Onderzoekers van de Universiteit van Manchester zocht dit tot op de bodem uit en kwamen met een uitsluitend antwoord: het weer kan écht invloed uitoefenen op chronische pijn.

Last van reuma of artritis? Dan kun je meer pijn hebben op dagen met slecht weer.

Chronische pijnziektes

Het onderzoek van de Universiteit van Manchester onderschrijft dat mensen die kampen met ziektes als artritis of reuma inderdaad meer kans op pijn hebben op dagen dat het slecht weer is. Resultaten van onderzoek wijzen uit dat 20 procent van de patiënten met chronische ziektes meer pijnklachten heeft op koude en vochtige dagen of op dagen met veel wind of een lage luchtdruk. Met name vochtige, natte dagen zorgen voor de meeste pijnklachten.

Lage luchtdruk

De reden hiervoor is het verschil in luchtdruk, ook wel barometrische druk genoemd. Dit is het gewicht van de atmosfeer om ons heen. Gaat het regenen buiten, dan gaat deze druk omlaag. Het weefsel rondom een gewricht kan bij een lage luchtdruk gaan uitzetten en dit veroorzaakt pijn. Vergelijkbare verschijnselen kunnen voorkomen in vliegtuigen. Hoe hoger je vliegt, hoe minder druk er is. Handen en voeten kunnen in deze situatie sneller op gaan zwellen.

Pijn verlichten

Kamp je met chronische pijnziektes als artritis, reuma of migraine, dan is het verstandig om rekening te houden met de weersverwachtingen. Is er een koude, natte dag voorspeld? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de pijnklachten te verlichten:

  • Probeer spieren en gewrichten warm te houden. De warmte ontspant de spieren, wat kan helpen om de pijn te verlichten.
  • Voorkom zwellingen. Zorgt slecht weer voor zwelling rondom je gewrichten, probeer dit dan te voorkomen door een strakke kous of drukverband te dragen. De druk op het gewricht zal hierdoor afnemen, wat uiteindelijk ook de pijnklachten kan verminderen.

Lees ook: 4 tips om wakker te worden wanneer het buiten nog donker is

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pxhere