Dit zijn de spullen die je beter kunt weggooien voor een goede gezondheid

weggooien gezondheid

Elf alledaagse dingen die je beter niet te lang kunt bewaren

Je huis opruimen en schoonmaken kan een heerlijk voldaan gevoel geven. Maar wist je dat je ook iets goeds voor je gezondheid doet door af en toe bepaalde spullen de deur uit doen? Deze elf alledaagse dingen kunnen namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid als je ze te lang blijft gebruiken. Heb jij deze dingen nog in huis? Dan is het misschien tijd om ze weg te gooien!

1. Oude plastic bakjes

Ga eens door de Tupperware-collectie en kijk of je oude bakjes van doorzichtig plastic een stempel met een ‘7’ of ‘pc’ erop hebben. Deze opbergbakjes kunnen mogelijk BPA bevatten, wat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. In nieuwe plastic bakjes is dit zelden het geval, dus daarmee zit je goed.

2. Chemische luchtverfrisser

Pak liever de oorsprong van de vieze luchtjes aan dan ze te verbergen met een chemische luchtverfrisser. Het inademen van de chemische stoffen uit deze spuitbussen kan namelijk tot gezondheidsklachten leiden bij sommige mensen.

3. Oude hardloopschoenen

Uitgelopen en afgetrapte hardloopschoenen kun je maar beter vervangen door een nieuw exemplaar. Als hardloopschoenen al een tijdje meegaan, verliezen de zolen door slijtage het dempende effect dat je spieren en gewrichten beschermt tijdens het sporten. De kans op blessures en gewrichtspijn na het hardlopen wordt hierdoor een stuk groter.

4. Versleten tandenborstels

Een tandenborstel die je – zoals het hoort – tweemaal per dag gebruikt, kan snel slijten. Als de haren uit elkaar beginnen te staan, is het tijd om de borstel te vervangen. Over het algemeen kun je ongeveer drie maanden met een tandenborstel doen. Een versleten exemplaar maakt je tanden minder goed schoon, wat een gezond gebit in de weg staat.

5. Kleding die niet meer past

Of je nu bent afgevallen en nog grotere maten in je kast hebt hangen, of oude kleding bewaart in de hoop ooit weer in een maatje minder te passen: ruim je kast op en doe de kleding die je niet meer past weg. Voor je mentale welzijn is het beter om niet iedere keer als je de kledingkast opentrekt geconfronteerd te worden met het lichaam dat je niet meer hebt. Bewaar de kleding waar jij je lekker in voelt, maar houd niet vast aan het verleden. Doneer de kleding aan een tweedehandswinkel om er iemand anders blij mee te maken.

Benieuwd naar nog zes alledaagse dingen die je beter in de vuilniszak kunt doen? Lees dan snel verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2