Welke kleur heeft jouw ontlasting? DIT betekent de kleur van je ontlasting voor je gezondheid!

1. Zwarte ontlasting

Volgens de Mayo Clinic kan zwarte ontlasting betekenen dat er een bloeding is in de darmen, hoogstwaarschijnlijk in de omgeving van de maag. Ook kan het komen door voeding; het eten van ijzer, zwarte drop en anti-diarreemedicijnen kunnen zwarte ontlasting veroorzaken.

2. Groene ontlasting

Groene ontlasting is een indicatie dat het voedsel dat je eet te snel door je ingewanden heen gaat, waardoor er geen tijd is om alles af te breken. De oorzaak hiervan kan liggen in teveel bladgroenten.

3. Lichte of witte ontlasting

Als je ontlasting wit is kan dit betekenen dat er een tekort is aan gal en dat er daarom weinig of geen galkleurstoffen in de ontlasting zitten. Dit kan veroorzaakt worden door onvoldoende aanmaak van gal. Het kan ook betekenen dat de gal niet in de darmen terecht komt door een afsluiting van de galwegen (bijvoorbeeld door galstenen of door ontsteking). Stopverfkleurige ontlasting kan samenhangen met een aandoening van lever of alvleesklier.

4. Gele of vettige ontlasting 

Gele en vettige ontlasting kan een indicator zijn dat er teveel vet in je voeding zit. Het kan ook betekenen dat je voeding niet goed wordt opgenomen door een lactose intolerantie, beschadiging aan de darmwand of darmziekte.

5. Rode stoelgang

Als je ontlasting rood is, geen paniek! Het zou simpelweg kunnen betekenen dat je last hebt van een bloeding in het laatste deel van het maagdarmkanaal of de anus (zoals een bloedende aambei) maar het kan ook een ernstigere oorzaak kunnen hebben. Een rode kleur kan ook veroorzaakt worden door rode kleurstof in voedingsmiddelen zoals rode bieten.


Pagina 2/2

Beeld: Pxhere