Werken in je pyjama vanuit huis? Deze (psychische) gevolgen kan het hebben

gevolgen pyjama werken

Thuiswerken in je pyjama is misschien toch niet zo’n heel goed idee

Sinds de uitbraak van het coronavirus werken nog steeds veel mensen vanuit huis. Dit heeft natuurlijk zo zijn voordelen. Het liefst stappen we zo ons bed uit en gaan we in pyjama aan het werk. Want ja, wie wil er nou liever niet een half uurtje langer in bed blijven liggen ’s ochtends? Toch kan dit meer negatieve gevolgen voor je gezondheid hebben dan je zou verwachten. Wij sommen ze voor je op.

Verminderde productiviteit

Lekker in je pyjama thuis aan het werk, dan ben je vast een stuk productiever in zo’n comfortabele outfit, toch? Nee, helaas werkt het niet zo. De Amerikaanse psycholoog Jennifer Dragonette laat aan PureWow weten dat het thuiswerken in pyjama voor een aantal (psychische) klachten kan zorgen. Hoe dit kan? Omdat je brein het dragen van comfortabele kleding zoals een pyjama associeert met ontspanning en naar bed gaan om te slapen. Je hersenen staan als het ware in een ‘relax-stand’, waardoor je juist minder productief kan werken.

Negatieve instelling

De scheiding tussen werk en ontspanning is ook tijdens het thuiswerken erg belangrijk om te behouden. “Wisselen tussen kleding om in te werken en kleding om in te ontspannen kan juist psychologisch een duidelijk verschil maken tussen privé- en werktijd”, stelt Dragonette. Naast de verminderde productiviteit kan het dragen van een pyjama ook bijdragen aan je instelling ten opzichte van je baan. Volgens de psycholoog kunnen mensen zich het meest gezaghebbend, betrouwbaar en bekwaam voelen wanneer ze formele, zakelijke kleding dragen. Bij het dragen van een casual outfit voelen mensen zich juist het vriendelijkst. “Door in je pyjama te lopen voel je je dus minder bekwaam voor je baan, waardoor je minder gemotiveerd bent”, aldus Dragonette.

Slecht zelfbeeld

Onbewust kan het dragen van een pyjama tijdens het werken ook negatief bijdragen aan je zelfbeeld. Dit heeft volgens onderzoek van de Universiteit van Hertfordshire te maken met het feit dat de kleding die mensen dragen, gelijkstaat aan hun houding en hoe ze zich voelen. Draag je formele werkkleding? Dan kan je je ook beter in je werkrol verplaatsen. Heb je een digitale meeting op de planning staan? Zorg er dan toch voor dat je goed voor de dag komt. Niet alleen om je collega’s een plezier te doen, maar vooral voor jezelf! Je straalt een positievere werkhouding uit en je zal zelf beter in je vel zitten tijdens de zoveelste thuiswerkdag.

Lees ook: Rugklachten door het thuiswerken? Zo los je dat op

Bron: PureWow, Margriet | Beeld: Wallpaper Flare