Werkt de boosterprik tegen het coronavirus meteen, of duurt dat even?

Boosterprik

Treedt de booster meteen in werking?

Op dit moment is Nederland druk bezig om zoveel mogelijk mensen een boosterprik te geven. Maar hoe zit het eigenlijk met de werking van die booster? Gaat je lichaam meteen aan de slag om nieuwe antistoffen te maken, of gaat daar wat tijd overheen? Wij geven antwoord op deze brandende vraag.

Extra weerbaarheid

Omikron is momenteel dominant in Nederland, waardoor er elke dag wel nieuws is over deze nieuwe virusvariant. Die variant rukt snel op en zorgt voor enorm veel besmettingen. De vaccinaties die eerder dit jaar zijn toegediend, lijken vooralsnog niet voldoende tegen deze variant te beschermen. Daarom krijgen mensen nu een boosterprik, zodat ze extra weerbaarheid tegen het virus opbouwen. Maar hoe snel treedt die booster in werking? Is dat al vanaf het moment dat je geprikt wordt of duurt het, net als bij de eerdere vaccinaties, een tijdje?

Weekje wachten

Het antwoord op die vraag is dat we even geduld moeten hebben. Het RIVM meldt dat de booster effectief is na ongeveer een week. Met effectief bedoelt het RIVM dat je lichaam dan nieuwe antistoffen tegen het virus heeft aangemaakt. In oktober 2021 is er een onderzoek uitgevoerd waarin is gekeken hoeveel antistoffen mensen met twee vaccinaties en een boosterprik hadden (een week nadat ze de boosterprik hadden gekregen). Dat onderzoek liet zien dat de booster een effectiviteit heeft van 90 procent. Dat houdt in dat mensen een week na het krijgen van de booster beter beschermd waren dan ze waren toen ze alleen de twee basisvaccinaties hadden gehad. Ook kwam daaruit naar voren dat het aanmaken van antistoffen niet ophoudt na een week: twee weken na de boosterprik bleken die mensen nog meer antistoffen in hun lichaam te hebben dan een week daarvoor.

B-cellen en hun werking

Hoe komt dit allemaal? Het heeft te maken met de manier waarop ons immuunsysteem functioneert. Net als bij de eerste vaccinaties maakt het lichaam langzaam antistoffen aan. Het heeft even tijd nodig, omdat het lichaam de ziektemaker eerst moet ‘herkennen’. Pas als dat is gelukt, gaan de B-cellen aan de gang met het maken van antilichamen. B-cellen zijn een soort witte bloedcellen (net als T-cellen en T-helpercellen) die onze afweer op peil houden. Het aanmaken van de antilichamen kost die cellen moeite, waardoor het niet een kwestie van een paar uurtjes is. Weten we dat ook weer!

Lees ook: Modern-vaccin werkt waarschijnlijk minder goed tegen omikronvariant

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pixabay