Wetenschap bewijst: mensen die boeken lezen, leven blijkbaar langer

lezen

Stop toch maar een boek in je vakantiekoffer!

Als jij regelmatig een boek openslaat, dan ben je goed bezig. Waarom? Boekenwurmen leven bijna twee jaar langer dan mensen die geen boeken lezen, zo blijkt uit een onderzoek. 

Bijna twee jaar

Het onderzoek werd gehouden onder 3635 vijftigplussers. Mensen die een halfuur per dag (dus nog geen vier uur per week) verzonken waren in een boek, leefden volgens het onderzoek gemiddeld 23 maanden – bijna twee jaar – langer. Wow! Voor de studie werden de deelnemers opgesplitst in drie groepen: de ene groep las helemaal niet, de andere groep las maximaal 3,5 uur per week en de laatste groep meer dan 3,5 uur per week. Na twaalf jaar bleek dat de laatste groep 23 procent minder kans had om in die periode te zijn overleden dan mensen die geen boeken lazen; mensen die tot 3,5 uur lazen per week, hadden 17 procent minder kans.

Verklaring

Een mogelijke verklaring is dat lezen het brein actief en gezond houdt. Duidelijk werd in ieder geval wel dat kranten of tijdschriften niet hetzelfde effect op de levensduur hebben als boeken. Avni Bavishi, een van de onderzoekers, denkt dat dit komt doordat boeken het brein meer stimuleren, waardoor er meer cognitieve voordelen zijn, zo vertelde hij aan The Guardian. Boeken lezen is dus heel gezond! Er wordt nog onderzocht of er ook verschil is tussen traditionele boeken, E-books en luisterboeken. Lees jij regelmatig een boek?

Lees ook: Meer lezen? Met deze 5 tips leg jij je boek niet meer weg

Bron: Marie Claire | Beeld: Pexels