Wetenschappers stellen: ‘Schud nooit met je hoofd als er water in je oor zit’

Het kan volgens de wetenschappers nare gevolgen hebben

Het is  iets wat we doen zonder erbij na te denken: met je hoofd schudden als er water in je oor is gekomen. Of er nu tijdens het zwemmen of onder de douche water in je oor is gekomen, door even met je hoofd heen en weer te schudden is het water er zo weer uit. Toch is dit een grote fout die veel mensen maken, want het kan nare gevolgen voor je gehoor hebben.

Schud achtergebleven water nooit uit je oor door hard met je hoofd te bewegen.

Te hoge snelheid

We weten allemaal dat water beter niet te lang in het gehoorkanaal kan achterblijven. Daarom schudden we het liefst hevig met ons hoofd heen en weer om het water eruit te krijgen. Volgens Amerikaanse wetenschappers is dit juist iets wat we níét moeten doen. “Bij het heen en weer schudden heb je een bepaalde snelheid nodig om het water uit je oren te krijgen”, legt een van de wetenschappers, Anuj Baskota uit. Uit testen met glazen tubes en 3D-geprinte oorkanalen blijkt de geschatte snelheid vrij hoog te liggen. “Die snelheid is veel te fel en kan zelfs schade aan de hersenen aanrichten.” Met name bij kinderen zou dit erg gevaarlijk kunnen zijn, omdat zij veel kleinere oorkanalen hebben.

Juiste manier

Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je dan wél het beste kunt doen om dat vervelende water uit je oren te krijgen. De wetenschappers adviseren om een paar druppels ontsmettingsalcohol of azijn in je oren te druppelen. Laat even kort intrekken en houd vervolgens je hoofd schuin, zodat het water er gemakkelijk uit kan lopen. Op deze manier zou je je oorkanalen zo min mogelijk beschadigen en houd je ze ook nog eens goed schoon. Win-win, dus!

Lees ook: Je oren kun je beter niet schoonmaken met een wattenstaafje

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pxhere