Moeite met in slaap vallen? White noise kan maar zo eens de oplossing zijn

Echter, white noise kan ook z’n keerzijde hebben

Slaap jij als een roosje als de ventilator aanstaat? Dan ben jij niet de enige. Tig mensen gebruiken tegenwoordig het zogenoemde white noise om de trein naar dromenland te pakken. Maar is die witte ruis wel zo goed voor je? 

Wat is white noise?

White noise, in het Nederlands ook wel witte ruis genoemd, is een constant monotoon geluid. Denk aan een stofzuiger die aanstaat of het geluid van een ventilator. Tegenwoordig zijn er ook tig apps die white noise afspelen, denk aan het constante geluid van de regen of van een trein die over de rails rijdt.

Onderzoek

Velen gebruiken white noise om in slaap te vallen, maar helpt het ook echt? Ja en nee. Samen met zijn collega’s deed de Amerikaanse psychiater en professor Mathias Basner onderzoek naar white noise. Daarvoor bekeken ze 38 eerdere studies die gedaan waren naar de sensatie en de impact ervan op onze slaap. Het bleek dat het positieve effect van white noise maar erg summier is. Daarnaast zou het geluid de nachtrust ook kunnen verstoren.

Wel baat?

Oké, het kan de nachtrust dan ook verstoren, maar hoe kan het dat zoveel mensen dan wel het gevoel hebben dat witte ruis hen helpt? Volgens slaapexpert Annelies Smolders komt het omdat je je dan focust op het monotone geluid. “Dat werkt afleidend”, verklaart ze aan HLN. “Je zit niet langer te piekeren of te denken: ‘Oh nee, nog maar vijf uur en ik moet alweer opstaan.’”

Werkt het voor jou?

Ben jij benieuwd of white noise jou kan helpen om in te dutten? Dan heb je blijkbaar wel wat geduld nodig. “Conditionering en gewenning spelen een grote rol. Probeer het eens zes tot acht weken elke dag uit.” Volgens Smulders kun je daarna pas vaststellen of het voor jou werkt. En heb niet al te hoge verwachtingen. “Als je er te veel druk op legt, is het nog moeilijker om de weg naar dromenland te vinden.”

Lees ook: Lekker retro! Bouw je oude televisie om tot een slaapplek voor je kat

Bron: HLN | Beeld: Unsplash