Goed nieuws voor de wijnliefhebber: wijn proeven kan je slimmer maken

Een wijnproeverij zet je hersenen flink aan het werk

Altijd fijn om te horen dat wijn drinken niet alleen maar slecht voor je is. Zo weten we al dat af een toe een glaasje drinken het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Nu voegt onderzoek van de prestigieuze Yale-universiteit hieraan toe dat het proeven van wijn je intelligenter kan maken. Voordat je naar de fles grijpt, moet je wel even weten wanneer je de vruchten plukt van een wijnproeverij. Dat doe je namelijk op deze manier.

Geur

Een echte wijnkenner weet dat aan het drinken van wijn een heel proces voorafgaat. Zo bestudeer je eerst de tint van de wijn, ‘wals’ je door de wijn rondjes te laten draaien in het glas en ruik je aan de drank voordat je het glas aan je lippen zet. En dat is een belangrijke stap, aldus Gordon Shepherd van de universiteit van Yale. Wanneer je aan de wijn ruikt, komen je hersenen helemaal op gang. Het aandachtig snuffelen aan je glas zorgt er namelijk voor dat je brein de geur vergelijkt met alle geuren die je eerder in je leven hebt geroken. Zo weet je namelijk of de wijn bijvoorbeeld fruitig, kruidig of bloemig ruikt. Je hersenen draaien dus volop zodra je met je neus in het glas zit.

Spoelen

Na het ruiken worden je hersenen opnieuw aan het werk gezet. Als je een slok neemt, houd je de wijn in je mond en spoel je er als het ware mee langs al je smaakpapillen. Dit is volgens Shepherd net zo stimulerend voor je hersenen als het oplossen van een lastige rekensom (en volgens ons een stuk leuker!). Terwijl je van een glaasje wijn geniet, worden je hersenen dus als vanzelf getraind. Een echte win-win situatie, maar het blijft belangrijk om te zeggen dat de voordelen van het proeven van wijn snel teniet worden gedaan als je niet met mate drinkt.

Lees ook: Mensen die veel alcohol drinken zijn vaak slimmer

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash