Wat gebeurt er eigenlijk met je wind als je deze inhoudt?

Het antwoord dat je altijd al wilde weten

Je kent het gezegde wel: ‘beter een scheet voor iedereen, dan buikpijn voor mij alleen.’ Helemaal waar, maar helaas kun je niet altijd in het openbaar je winden laten gaan. Dat zou toch wat ongemakkelijke momenten opleveren…

Veel van onze winden houden we dus maar op, maar wat gebeurt er dan eigenlijk mee?

Inhouden

Waar gaat een wind naartoe als hij niet via de ‘natuurlijke’ weg naar buiten kan? Precies de vraag die Spaanse onderzoekers zichzelf stelden. Ze besloten de proef op de som te nemen en vulden de darmen van gezonde proefpersonen met een klein hoeveelheid van de gassen die normaal gesproken in een wind zitten en kwamen tot een verrassende conclusie: slechts een kwart van de gassen verlaat via een wind het lichaam. De andere 75% van de gassen verdwijnt op een hele andere manier.

Stinken

Zo wordt een deel van de darmgassen door de darmbacteriën omgezet in andersoortige chemische stoffen, waaronder vetzuren. De rest van de stoffen verdwijnt ook wel uit je lichaam, maar dan via je mond. Dit komt doordat een deel van de gassen door de darmwand heen dringt en zo in je bloed terecht komt. Via de bloedstroom komen de gassen in de longen terecht, waarna ze via de mond worden uitgeademd. En daardoor kun je dus uit je mond gaan stinken… Maar zoveel mogelijk windjes laten gaan, dus!

Lees ook: Waarom roddelen we zo graag? Wetenschappers leggen het uit

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: videostill