Winden laten is ontzettend goed, voor je: DIT zijn de spectaculaire gezondheidsvoordelen!

 

Niks mis met winden laten!

Het is misschien het laatste taboe van de 21ste eeuw en we doen allemaal alsof het niet bestaat. Toch is het ontzettend menselijk en iedereen met een functionerend darmstelsel zal het regelmatig doen: scheten laten. Geen scheten laten is ongezond en bijzonder onwaarschijnlijk, dus laten we er met z’n allen vooral niet al te moeilijk over doen.

Scheten laten, een windje laten, ontsnappend gas; hoe je het ook noemt, charmant wordt het toch niet. Maar het kan een ontzettend grote invloed hebben op je gezondheid en laten we vooral niet vergeten dat het heel normaal en menselijk is. Spijsverteringsenzymen kunnen niet alles wat we eten verwerken. Met de dingen die overblijven, gaan de bacteriën in onze dikke darm aan de slag. Bij dit proces komen gassen vrij. Géén scheten laten zou dus heel verontrustend zijn! Het heeft nog veel meer gunstige effecten op je gezondheid, check dit lijstje maar:

  • Doei opgeblazen buik: Als je na het eten een opgeblazen gevoel hebt, kan (nog) niet ontsnapt gas een van de boosdoeners zijn. Voor de meeste mensen betekent een opgeblazen gevoel een iets opgezwollen buik en tijdelijke gewichtstoename, waardoor die nieuwe spijkerbroek net een tikkie te strak zit. Laat het gaan en de kans is groot dat het opgeblazen gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  • Waarschuwingssignaal: Misschien kun jij je winden soms missen als kiespijn, maar bedenk ook dat ze in een vroeg stadium kunnen waarschuwen voor gezondheidsproblemen. Een sterke geur, een toenemende mate van winderigheid, pijn? Breng een bezoekje aan de huisarts.
  • Een gezonde darmflora: Wist je dat slanke en gezonde mensen vaak meer scheten laten? Tja, dat is dan de prijs die je betaalt voor een gezonde levensstijl… Voedsel dat zorgt voor een efficiëntere spijsvertering zijn bijvoorbeeld bloemkool en spruitjes. Door het eten van deze bladgroenten gaan je darmbacteriën in een hogere versnelling.

Nou, je leest het; lekker laten gaan dus! Heb je vaker last van een opgeblazen gevoel? Dan kan het zijn dat je DEZE dingen niet meer moet eten! 

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash