Winterkwaaltjes: zo verhelp je kloofjes in handen, voeten en mondhoeken

Zo verhelp je die vervelende kloofjes in je handen en voeten

Hoe kouder het wordt, hoe meer last we krijgen van winterkwaaltjes. De een heeft misschien wel last van wintertenen, bij de ander speelt de reuma op door het koude weer. Een veelvoorkomend kwaaltje zijn de uitgedroogde kloofjes in de huid. Deze ontstaan meestal in de handen, voeten of ze zorgen voor gescheurde mondhoeken. Herkenbaar? Dit kun je doen om ze te verhelpen.

Huisarts Edwin de Vaal legt aan Nu.nl uit wat je er tegen kunt doen.

Uitgedroogde lippen

Volgens de huisarts ontstaan de kloofjes in de huid omdat het koude weer de huid uitdroogt. “Dat geldt zeker voor de lippen”, legt hij uit. Lippen drogen uit door de kou en deze proberen we vaak zelf vochtig te maken door de lippen nat te likken. Volgens de arts werkt dit juist averechts en droogt het de huid alleen maar sneller uit.

Kloofjes

En hoe ontstaan die vervelende kloofjes dan precies? Dit begint vaak met een hoeveelheid eelt die iemand op de huid heeft. “De opperhuid verdikt en scheurt dan open. Als dat vaak gebeurt en je voelt pijn, kan het zijn dat er in de diepte van die scheur een schimmel zit”, legt hij uit. De schimmel verhindert dat de kloofjes weer dicht kunnen groeien. De huisarts geeft aan dat zo’n scheurtje in de huid met schimmel ook tussen de tenen of aan de vingers kan voorkomen.

Anti-schimmelcrème

Dan natuurlijk het antwoord waar we op wachten, want kunnen we iets doen tegen deze kloofjes? Volgens De Vaal gelukkig wel. “Eerst moet je zorgen dat het eelt wat minder wordt.” De huisarts adviseert om hierbij en eeltrasp of puimsteen te gebruiken. “Daarna smeer je de kloof in met anti-schimmelcrème: miconazol.” Een middel dat iedereen volgens de huisarts in huis zou moeten hebben. “Ook is het handig om de droge eeltlagen ’s nachts in te smeren met vaseline, zodat het een nacht lang goed kan intrekken.” Om te voorkomen dat je beddengoed onder de vaseline komt te zitten, kun je volgens de arts het beste een sok eroverheen trekken.

Mondhoeken

Ook voor gescheurde mondhoeken heeft De Vaal een goede oplossing. Want ook in dit geval is er vaak sprake van een schimmel. “De huid barst door de kou en uitdroging en vormt dan een fijne plek voor schimmels. Smeer met miconazol zodra je een kloofje in je mondhoek krijgt. Doe dat drie keer per dag gedurende twee weken.” Tenslotte raadt de huisarts aan om niet te stoppen met smeren als de wond geheeld is. “De schimmel kan er namelijk nog wel zitten. Smeer altijd nog twee dagen door als de wond genezen lijkt.”

Lees ook: Verkouden? Deze fouten maken je verkoudheid juist erger

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Nu.nl | Beeld: Pexels