Wat zijn wintertenen en wat kun je eraan doen?

wintertenen
Veel mensen beginnen nu al last te krijgen van wintertenen

Veel mensen krijgen in de winter last van de zogenaamde wintertenen. Dit zijn rode en pijnlijke voeten, waar je erg veel last van kunt hebben. Ze ontstaan door vocht en kou, dus komen vooral voor in koude periodes. Hoe komt het eigenlijk dat sommige mensen last hebben van wintertenen en hoe kom je ervan af?

Wintertenen zijn niet bepaald een pretje.

Oorzaak

De oorzaak van wintertenen is veelal de kou van het najaar en de winter. Door de kou vernauwen de bloedvaten in de voeten waardoor je tenen minder bloed toegestroomd krijgen. Deze aandoening kan dus ook plaatsvinden in de vingers, benen, hele voeten, neus en kin. Omdat het lichaamsdeel niet goed doorbloedt, wordt het ook sneller koud. Dit stuurt een signaal naar je hersenen om het lichaamsdeel op te warmen door er meer bloed naartoe te sturen. Echter, omdat de vaten zijn vernauwd kan het bloed niet goed doorstromen wat pijnlijk aan kan voelen. Het bloed hoopt zich op in de vaten waardoor je rode zwellingen krijgt. Ook kunnen wintertenen door bepaalde geneesmiddelen komen, zoals bètablokkers.

Pijn

Wintertenen kunnen veel pijn doen. De tenen zijn rood en opgezwollen. Vooral wanneer de voeten weer opwarmen begin het te jeuken en pijn te doen. Ga niet aan je tenen krabben, hiermee maak je het alleen maar erger.

Oplossing

Gelukkig houden wintertenen niet langer dan een paar weken aan, maar het kan wel flink vervelend zijn wanneer je er last van hebt. Daarnaast kunnen in extreme gevallen de zwellingen openbarsten en bloedingen voorkomen. Heb je al eens eerder last gehad van wintertenen? Dan is de kans groot dat je er dit jaar weer last van krijgt. Neem daarom de volgende maatregelen:

  • Draag warme kleren, sokken en schoenen. Je voeten horen niet koud te worden!
  • Draag niet te kleine schoenen, dit knelt je bloedsomloop af.
  • Stimuleer de bloedsomloop door wisselbaden te nemen (afwisselend koud en warm).
  • Masseer je voeten, dit stimuleert de bloedsomloop en kan pijn en jeuk verlichten.
  • Vermijd extreme kou en warmte. Warm je voeten niet op bij een open haard of verwarming!

Medicijnen

Er zijn verscheidene homeopatische middeltjes te verkrijgen die de jeuk en pijn kunnen verzachten. Informeer hiernaar in een apotheek of drogist.

Lees ook: Zo herken je winterjeuk en zo genees je het

Wil je dit onthouden? Bewaar het op Pinterest!

Bron: Mens en Gezondheid | Beeld: Sapp @ Wikimedia Commons