Wist je dat een avondmens zijn slecht voor je gezondheid kan zijn?

avondmens

Wist jij dit al?

Je bent een avondmens of je bent het niet, zo simpel is het. Zo is de een bijvoorbeeld niet vooruit te branden in de ochtend, en ligt de ander juist om half tien al op bed. En hoewel iedereen zijn/haar eigen voorkeur heeft, kan een avondmens zijn best een invloed hebben op je gezondheid, zo blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Exeter.

Genen

Een genetisch onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Exeter, maakte gebruikt van 250.000 gegevens van deelnemers. Aan de deelnemers werd gevraagd of zij een ‘ochtendmens’ of een ‘avondmens’ zijn. Daarna werden hun genen geanalyseerd, waaruit bleek dat er verschillende genen zijn die het slaappatroon kunnen beïnvloeden.

Gezondheidsproblemen

Volgens het onderzoek, ontwikkelen mensen die van nature vroege vogels zijn, minder snel geestelijke gezondheidsproblemen dan mensen die laat naar bed gaan en uitslapen. Daarnaast toonde het onderzoek aan dat avondmensen een verhoogd risico van 10% hebben, als het gaat om depressie, angst en schizofrenie.

Slaapschema

Volgens het onderzoek is het niet heel lastig om je slaapschema aan te passen. “Experimenteer met je productiviteit en je prestatievermogen en pas je tijdschema daaropaan. Zoek een ritme, een schema, een levensstijl die echt bij je past en die je het gevoel geeft in harmonie met jezelf te zijn. Zorg ervoor dat je slaapschema bijna niet aan te passen is”, zegt Samuel Jones, hoofdonderzoeker van deze studie.

Lees ook: Let op: nieuwe flitspaal ziet wanneer je remt en accelereert

Bron: Happy in Shape, Marie Claire Archief | Beeld: Pexels