Dit kan witte aanslag op je tong zeggen over je algehele gezondheid

witte aanslag

Wees gerust, de oorzaak is niet altijd ernstig

Het kan helaas voorkomen dat je op een dag wakker wordt met een gelige of witte aanslag op je tong. Je hoeft je niet direct zorgen te maken over deze aandoening: er kunnen namelijk heel veel verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. 

Lees hier wat aanslag op je tong over je gezondheid zegt.

Verminderde weerstand

Over het algemeen wijst een witte tong op een verminderde weerstand. Bij een verminderde weerstand raakt de balans tussen bacteriën en schimmels op je huid, slijmvliezen en lichaam in de war. Deze verstoring zorgt ervoor dat de bacteriën en schimmels de overhand krijgen en zo witte aanslag veroorzaken. Ga je dus door een stressvolle periode, ben je verkouden geweest of voel je je gewoon niet zo lekker? Dan hoef je je niet druk te maken over de witte laag: deze gaat vanzelf weer weg.

Aandoeningen

Is er echter sprake van een ernstige ziekte, dan kan de tong voor een langere tijd een witte laag houden. Ook het gebruik van antibiotica kan van invloed zijn. Daarnaast kan het verschijnsel ook ontstaan na ingrijpende behandelingen zoals chemotherapie. Maar ook aandoeningen aan de tong kunnen de boosdoener zijn: zo kan het verschijnsel voorkomen bij aandoeningen als een landkaarttong, een haartong en een tongontsteking. Ook een geïrriteerd mondslijmvlies veroorzaakt door roken, veel koffie en thee drinken en een slechte verzorging van het gebit kan leiden tot wittige aanslag.

Hoe kom je eraf?

Hoe je er vanaf komt is eigenlijk afhankelijk van de aanleiding van de aandoening. Over het algemeen kun je het volgende doen:

  • Zorg voor een goede hygiëne van het gebit: poets je tanden minimaal twee keer per dag en zorgt ervoor dat je regelmatig flost of stookt. Je tandenborstel is een bron van bacteriën: vervang deze om de drie maanden.
  • Sla ook je tong niet over: maak hem regelmatig schoon met bijvoorbeeld een tongschraper. Bacteriën die zich opstapelen op de tong kunnen namelijk zorgen voor aanslag én een slechte adem.
  • De kans bestaat dat je mondaandoening veroorzaakt wordt door slechte gewoontes zoals het drinken van veel thee en koffie of roken. Stop daarom met roken en minder je inname van thee en koffie.

Lees ook: Zo hou je muggen gemakkelijk op afstand

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Dokter Dokter | Beeld: Pixabay