Dít zegt een witte tong over je gezondheid! Maar weinig mensen weten dit!

witte tong

Een witte tong wordt maar zelden veroorzaakt door iets ernstigs

Het hebben van een witte tong kan het dagelijks leven flink verstoren: je durft niet met je mond open te lachen en van dichtbij met mensen praten doe je ook liever niet. Een witte tong mag dan wel niet gevaarlijk zijn, het is erg storend en zegt wel degelijk iets over je gezondheid. 

Waar komt een witte tong door? En hoe kunnen we het tegengaan?

Witte tong
Het hebben van een witte tong kan duiden op een verminderde weerstand. Dit heeft alles te maken met bacteriën en schimmels die van nature voorkomen op je huid, slijmvliezen en in je lichaam. Normaal gesproken hebben deze bacteriën en schimmels een perfecte balans gevonden en leven ze in harmonie naast elkaar in en op je lichaam. Is je weerstand echter verminderd, dan kan het zo zijn gelukkdat deze bacteriën en virussen in disbalans raken en je een witgekleurde tong krijgt.

Zeldzaam
Niet heel ernstig dus, maar in sommige gevallen (lees: zeer zeldzaam!) kan een witte tong veroorzaakt worden door een ernstige ziekte, zoals AIDS. Het slikken van antibiotica en ingrijpende behandelingen zoals chemotherapie kunnen ook een witte tong veroorzaken. Daarnaast bestaan er ook aandoening aan de tong (landkaarttong, haartong en een tongontsteking) waardoor de tong (gedeeltelijk) wit kan kleuren. Toch is de oorzaak bij de meeste mensen te vinden in een verminderde weerstand.

Weerstand opbouwen
Tijd dus om deze weerstand weer een beetje op te bouwen! Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Zorg er ten eerste voor dat je stress zoveel mogelijk uit je leven verwijdert; stress kan op langere termijn namelijk zorgen voor een verminderde weerstand. Neem daarom voldoende rust, eet gezond (genoeg vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten), zorg voor een goede hygiëne (was je handen!) en zorg voor voldoende beweging. En die ‘weerstandverhogende’ middelen, die kun je best laten staan. Mits je een gezonde voeding krijg je voldoende vitaminen binnen en hoef je echt niet aan de vitaminepillen.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest! 

Bron: Dokter Dokter | Beeld: archief