Dit zou hét wondermiddel zijn tegen verlies van reuk en smaak door corona

Sommige mensen die het virus hebben gehad, kunnen lange tijd niets meer ruiken of proeven

Het coronavirus oplopen is al vervelend genoeg, maar voor veel mensen blijft het niet bij een paar tijdelijke klachten. Sommigen zijn hun reuk- en smaakvermogen ook na hun herstel nog wekenlang kwijt. Deze TikTok-hack zou echter al veel mensen geholpen hebben om hun reuk en smaak weer terug te krijgen. Baat het niet, dan schaadt het niet!

Virale hack

Meerdere video’s van het platform TikTok gaan momenteel heel het internet over. Hierin laten mensen die corona hebben gehad het trucje zien waardoor zij hun reuk en smaak weer terugkregen. Het geheim? Dat is verrassend genoeg een verkoolde sinaasappel.

Sinaasappel en suiker

Het enige dat je nodig hebt is een sinaasappel, een beetje bruine suiker en een gasfornuis. Zet de sinaasappel op de gasbrander en zet het fornuis aan. Laat de sinaasappel volledig zwart kleuren van de buitenkant. Blijf er goed bij, want heel brandveilig lijkt ons dit niet. Zet het fornuis uit en verwijder vervolgens de zwartgeblakerde schil van de vrucht. Meng het vruchtvlees met een schepje bruine suiker en eet dit mengsel op wanneer het nog warm is.

@tiktoksofiesworld

#tiktokmademedoit It could totally be a coincidence…. #Covid19 #tastebuds #lossoftaste #jamaicanremedy #covidsymptoms

? Married Life – Michael Giacchino

@janice_sivOMG IT FUCKING WORKS!!!!!! #jamaicanremedy #covid #lossoftaste #orange #burntorangedebate #burntorange? original sound – Janice Brodin

Wetenschappelijk bewijs

Veel TikTokkers verwijzen naar het bijzondere trucje als een traditioneel Jamaicaans ‘medicijn’.  Wetenschappelijk bewezen dat het écht werkt, is het nog niet, maar volgens veel mensen is het zeker het proberen waard. Onderzoekers verdiepen zich nu ook in het fenomeen van de verkoolde sinaasappel. “Je kunt een paar keer per dag aan zeer sterke aroma’s, zoals dat van verkoolde sinaasappel, citroenrasp, eucalyptus of kruidnagel, ruiken om je reukvermogen weer terug te krijgen”, vertelt dokter Omid Mehdizadeh aan Bustle. Deze strategie wordt al langer gebruikt bij mensen die door een (virus)infectie hun smaak en reuk zijn verloren. Volgens dokter Pamela Dalton kan het ook toevallig zijn. “Mensen weten vaak niet hoeveel van hun reukvermogen ze precies verloren hebben, dus als ze iets heel intens ruiken, zoals een verbrande schil van een sinaasappel, is dat een uitzonderlijke sensatie. Je kon misschien alweer een beetje ruiken, maar je hebt het systeem hiermee als het ware wakker geschud.”

Vier weken

Volgens een onderzoek van het British Medical Journal herstelt 90 procent van de mensen die hun reuk- en smaakvermogen door corona zijn verloren binnen vier weken. Ook zonder verbrande sinaasappelschil zou je dus langzaamaan weer je geur en smaak terugkrijgen. Of de truc met de oranje vrucht dit proces een beetje kan versnellen is nog onduidelijk, maar als we de laaiend enthousiaste reacties op TikTok mogen geloven, valt het zeker te proberen!

Lees ook: Moet je ook een vaccin halen als je al corona hebt gehad?

Bron: Bustle | Beeld: Unsplash