Onderzoek stelt: als je déze twee woorden nooit meer gebruikt ben je gelukkiger

 

Gelukkig worden is volgens onderzoekers kinderlijk eenvoudig

Als je aan een willekeurig persoon vraagt wat hij of zij het liefst wil in het leven dan is het antwoord een groot deel van de tijd: gelukkig zijn. We willen allemaal wel gelukkig zijn of gelukkiger worden, maar dat is zo makkelijk soms nog niet. Geluk is ongrijpbaar en lastig te definiëren, maar uit onderzoek blijkt dat je er wel degelijk op kleine manieren invloed op kan uitoefenen.

Zo blijkt dat je door slechts twee woorden uit je vocabulaire te schrappen een stuk gelukkiger kunt worden!

Taalgebruik

Bernard Roth, onderzoeker aan Stanford University, concludeerde dat door het schrappen van twee woorden uit je vocabulaire je significant gelukkiger kan worden. Volgens hem kiezen we namelijk onbewust voor woorden die ons tegenwerken in het leven en is de invloed van deze woorden groter dan we denken.

Vervang ‘maar’ door ‘en’

Volgens Roth creëer je met het woord ‘maar’ een conflict voor jezelf dat oorspronkelijk nog niet eens bestond. In plaats van bijvoorbeeld: ‘ik wil wel uit eten, maar ik moet op tijd naar huis’ kan je beter ‘ik wil uit eten en ik wil op tijd naar huis’. Door het woord ‘en’ te gebruiken kunnen je hersenen automatisch beter omgaan met beide delen van de zin, en sneller tot een oplossing van een probleem komen in plaats van te focussen op het probleem zelf.

Vervang ‘moeten’ door ‘willen’

Roth stelt dat we ons eveneens bewust moeten zijn van het feit dat we eigenlijk niets écht moeten. Alle taken die we op een dag verrichten, ook de taken die we niet leuk vinden, zijn feitelijk door onszelf gekozen. De volgende keren als je ‘ik moet’ zegt, probeer dan eens ‘ik wil’ te zeggen. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘ik moet het huis schoonmaken’, maar: ‘ik wil het huis schoonmaken’. Deze omgekeerde psychologie schijnt als effect te hebben dat je meer plezier krijgt in ‘vervelende’ taakjes.

Of het echt zo simpel werkt? Wij weten het niet, maar we gaan het in ieder geval proberen!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash