‘Wortels verbeteren je zicht’: 5 feiten en fabels over je ogen

feiten fabels ogen

Klopt het wat jouw ouders vroeger zeiden over je ogen?

Stonden er vroeger worteltjes op het menu? Dan zeiden onze ouders steevast dat we die op moesten eten, want ‘dit is goed voor je ogen’. Keken we te lang naar een scherm? Dan kregen we te horen: “Daar krijg je vierkante ogen van!” Maar wat klopt er nou eigenlijk van die uitspraken? Wij zetten vijf feiten en fabels over je ogen op een rijtje. 

‘Als je een bril of lenzen draagt, gaan je ogen sneller achteruit’

Je hoort weleens dat iemand begint met een sterkte van -1, maar binnen de kortste keren – mét bril of lenzen – op een sterkte van -3 zit. Nou, dit komt dus niet door het dragen van een bril of lenzen. Je ogen bepalen zelf hoe snel ze achteruitgaan. Ze wennen weliswaar aan een glas of een lens ervoor, maar deze maken je zicht niet slechter. Je kunt zelfs een te sterke bril dragen. Hierdoor kun je slechter of waziger zien en zelfs hoofdpijn krijgen, maar je ogen zelf zullen er niet slechter van worden. Dit is dus een fabeltje.

‘Oogoefeningen helpen je van je bril af’

Als je sterkere beenspieren wil, moet je squats doen en als je sterkere armspieren wil, pak je de gewichten erbij. Helaas werkt dit niet zo bij je ogen. Het werkt dus ook niet om oogoefeningen te doen om je zicht te verbeteren. Helaas dus ook een fabel. Wel kunnen oogoefeningen helpen bij bepaalde oogspierproblemen.

‘Door wortels te eten, verbetert je zicht’

Blijkt dus dat onze ouders ons al die tijd hebben voorgelogen. Dit is namelijk een veelgehoord fabeltje. Wortels zijn zeker goed voor je gezondheid, maar ze helpen je niet van je bril of lenzen af.

‘Je kunt beter horen als je blind bent, en beter zien als je doof bent’

Geloof het of niet, maar dit klopt vaak. Wetenschappers ontdekten dat hersenen zich kunnen herorganiseren om het verlies van een zintuig te compenseren. Zo horen blinde mensen veranderingen in toonhoogte beter en kunnen ze zich beter oriënteren aan de hand van geluid. Omgekeerd is dit ook het geval bij dove mensen. Mensen die bij de geboorte doof zijn, hebben vaak een beter zicht dan mensen met een goed gehoor. Al wil dit natuurlijk niet zeggen dat dove mensen nooit een bril moeten dragen. Dus niet helemaal een feit, maar ook niet per se een fabel.

‘In het donker lezen is slecht voor je ogen, net als te dicht bij de tv zitten’

Dit dekt een beetje de lading van ‘van te lang naar een scherm kijken, krijg je vierkante ogen’. Hoewel je ogen hier wel sneller vermoeid van raken en kunnen gaan tranen, is het niet schadelijk voor je ogen om in het donker te lezen of te dicht bij de televisie te zitten. Weer een fabeltje dus.

Lees ook: Dit is hoe je je brillenglazen het beste schoon kunt maken

Bron: APOOB | Beeld: Unsplash