Gevolg van zachte winter: de teken steken nu alweer de kop op

Mogelijk krijgen we dit jaar ook extra overlast van andere insecten

Geen dikke muts hoeven te dragen, geen gedoe met rijden door de sneeuw en niet hoeven klappertanden wanneer je de deur uitgaat. Het moge duidelijk zijn: we ‘genieten’ dit seizoen van een zachte winter. Maar ook dat brengt nadelen met zich mee: de teken duiken namelijk alweer op.

Zachte winter

Een witte kerst hadden we afgelopen december niet. Sterker nog: het was de warmste december ooit. Ook in januari blijft het voor de tijd van het jaar erg warm. Het zachte weer heeft als gevolg dat teken alweer opduiken, zo laat boswachter Erik de Jonge weten op Instagram. Zijn hond Jack had op 9 januari al een teek in zijn vacht.

Teken actief

Dat de teken nu al actief zijn, is volgens de boswachter een slecht teken. “Meestal heb je de eerste warme voorjaarsdagen in maart. En dan explodeert dat zo’n beetje in april. Maar het is nu al zo warm, zelfs de teken worden al actief”, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Andere insecten

De Jonge vreest dat we dit jaar veel meer overlast van insecten kunnen hebben. Naast teken spotte hij namelijk ook al muggen. “Vorige week zag ik nog een grote zwerm muggen vliegen boven het water. En daardoor worden de vleermuizen op hun beurt ook weer actief.”

Salamanders

De Jonge is overigens niet de enige die doorheeft dat de natuur alweer op gang komt. Ook RAVON, de kennisorganisatie voor reptielen, merkte het op. “Door het zachte weer is de salamandertrek al begonnen. Salamanders trekken altijd vroeger dan padden en kikkers, maar dit is wel heel vroeg in het jaar”, is te lezen op het Twitteraccount van de organisatie.

Lees ook: Zó herken je een verdachte tekenbeet

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Tick, door Megan Smith onder de licentie CC BY-SA 2.0