”Zet je waterkoker nóóit twee keer aan met hetzelfde water”: Feit of fabel? DIT is het antwoord!

Nooit twee keer hetzelfde water koken, feit of fabel?

Wij kennen niemand die dit niet doet: je hebt een lekker kopje thee gezet en je wil er nog één. Er zit nog wat water in de waterkoker en hup, je zet hem nog een keer aan!

Hier lijkt niks mis mee te zijn, want je verspilt geen water en je hoeft het ding niet nog een keer te vullen. Toch gaan er vele geruchten dat het geen goed idee is om de waterkoker twee keer aan te zetten. De UK Tea and Infusions Association waarschuwt dat je de waterkoker beter niet nog een keer aan kan zetten met hetzelfde water. Wanneer je water voor de tweede keer kookt, gaat het water vies smaken en houd je smakeloze thee over.

Maar daarnaast schijnt het ook nog slecht voor de gezondheid: wanneer je water twee keer kookt, kan het zijn dat bepaalde concentraties worden versterkt. Chemicaliën zoals arsenicum en fluoride raken  meer en meer geconcentreerd, tot een punt dat het giftig kan zijn. Is dit waar of niet?!

Bij het koken van water wordt 100 graden Celsius bereikt. Het is de hitte die het water laat stomen en niet de opgeloste stoffen (mineralen) in het water. De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert is wanneer exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleinere ‘ruimte’ zitten. Dit gebeurt echter ook al na eenmaal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt, zo vertelt het Waterbedrijf Groningen. Goed, wij gaan nog een kopje thee zetten. Fabel ontrafeld!

Bron: Waterbedrijf GroningenElle