Déze zeven signalen wijzen erop dat je mogelijk nierstenen hebt

nierstenen

Nierstenen kunnen een ontzettend vervelende pijn veroorzaken

Nierstenen zijn eigenlijk onopgeloste afvalstoffen die in je urine zitten. Het kan heel erg veel pijn doen, maar veel mensen weten niet precies wat voor pijn en welke klachten veroorzaakt worden door de vervelende steentjes. 

Deze signalen kunnen erop wijzen dat je mogelijk last heb van nierstenen.

Afvalstoffen

Nierstenen zijn eigenlijk onopgeloste afvalstoffen. Normaal gesproken plas je deze afvalstoffen uit, maar soms komt het voor dat er afvalstoffen niet opgelost kunnen worden. Deze stoffen kunnen dan als het ware ‘blijven hangen’ en in het nierbekken kristallen of steentjes vormen. De urineleider wil het steentje wegwerken en duwt het steeds verder naar de blaas toe. Dit kan een stekende pijn veroorzaken die zich vaak in golven voordoet. Maar er zijn meerdere symptomen die voor kunnen komen bij nierstenen:

  • Heftige pijnen: nierstenen kunnen een plotseling opkomende, heftige pijn in de zijn of de onderbuik veroorzaken. De pijn komt in golven en als je een dergelijke golf hebt kun je niet stil zitten of liggen.
  • Misselijkheid en overgeven: deze symptomen gaan eigenlijk gepaard met de pijnaanval. Deze kan zo heftig worden dat je er misselijk van wordt.
  • Verplaatsende pijn: uiteindelijk verplaatst de pijn zich van de zij naar de onderbuik. Deze verschuiving wordt veroorzaakt door het feit dat de urineleider het steentje naar de blaas probeert toe te werken.
  • Drang om te plassen: des te dichter het steentje bij de blaas komt, des te vaker je de aandrang voelt om te plassen.
  • Bloed in de urine: wanneer er een steentje vastzit in de urineleider kan er bloed in de urine zitten. Je plas kan hierdoor roze of rood kleuren.

Natuurlijk of chirurgisch

Het kan zijn dat het steentje klein genoeg is en je plasbuis wijd genoeg is om de niersteen uit te plassen. Je klachten verdwijnen dan automatisch. Let op: dit kan wel weken duren. Helaas zijn er ook nierstenen die niet zelf het lichaam kunnen verlaten omdat ze te groot zijn of omdat ze tijdens hun verblijf inwendig bloeden, of nierschade of constante urineweginfecties veroorzaken. De arts zal dan moeten bepalen welke methode wel geschikt is voor het verwijderen van de stenen.

Lees ook: Het lenteweer komt eraan: volgend weekend kans op maar liefst 20 graden!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay