Oh oh… Als je een zijslaper bent dan loop je een groter risico op deze gevaarlijke aandoening

zijslaper

Als zijslaper loop je een risico

Bijna 75 procent van de Nederlanders valt op hun zij in slaap. Dit lijkt ook de beste houding te zijn. Het is goed voor je rug en nek en met het juiste kussen en een goed matras zou er niet veel aan de hand moeten zijn, toch? Fout! Zijslapers lopen namelijk een veel groter risico op een gevaarlijke aandoening, namelijk: een hartritmestoornis. 

Dit werd ontdekt door een cardioloog van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

30 procent

Lukas Dekker, zoals de cardioloog heet, kwam het op het spoor toen hij op de site hart.volgers.org zag dat zijslapers vaak hartritmestoornissen hebben. Hij werkte samen met Franse cardiologen en kwam toen tot het inzicht dat dertig procent van de mensen die op hun zij slaapt last heeft van een dergelijke hartritmestoornis. Dit, terwijl 19 procent van de buik- en rugslapers last heeft van een hartritmestoornis.

Trekkrachten

De reden dat deze groep meer last heeft van deze stoornis, is omdat er trekkrachten ontstaan aan de hartspier bij deze ligging. De symptomen van zo’n stoornis zijn hartkloppingen en kortademigheid. Toch is het ondanks deze bevindingen nog te vroeg om conclusies te trekken. “Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden. Het is nu nog te vroeg om mensen te adviseren niet meer op hun zij te gaan slapenj, zegt Dekker in De Telegraaf.

Lees ook: Oh oh… Zoveel uur per nacht slapen, staat gelijk aan helemaal niet slapen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: De Telegraaf | Beeld: pexels

Array